Krkobabić: „Uspešna zadruga znači život za selo“

55

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je tokom obilaska zemljoradničke zadruge „Agrosoj“ u selu Neuzina, da su veliki broj kooperanata, primenjeno znanje i savremene tehnologije recept za uspešno poslovanje zadruga.

– To je onda dobra zadruga, a selo u kome se ona nalazi ima budućnost. Imamo takve zadruge i imamo takva sela. Ako želimo da nastavimo evropski put onda su zadruge-kooperative imperativ – istakao je Krkobabić.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva za brigu o selu, iz prošlogodišnjeg Programa Ministarstva namenjenog zadrugama, zadruzi „Agrosoj“ u opštini Sečanj dodeljeno je 15 miliona dinara bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja nabavkom linije za pranje, kalibriranje i pakovanje povrtarskih proizvoda.

Direktor zadruge Nandor Vereš izjavio je da je linija nabavljena sredstvima Ministarstva za brigu o selu sada radi bez prekida i da samo investicijama u svoj razvoj male, ali i veće zadruge imaju perspektivu.

– Ovi proizvodi će već sutra biti u lancima marketa širom Srbije – rekao je Vereš.

Zadruga „Agrosoj“ posluje od 2002. godine i radi sa 250 kooperanata. Bavi se proizvodnjom ratarskih kultura na 650 hektara, uzgojem povrtarskih i voćnih kultura na 52 hektara zemlje, otkupom i trgovinom merkantilnom robom, kao i plasmanom reporomaterijala poljoprivrednicima.

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj istakla je da je ovo pravi primer kako je jednom ozbiljnom investicijom jedna zadruga od proizvođača primarnih proizvoda postala proizvođač finalnih proizvoda za maloprodajno tržište, što i jeste suština zadružnog organizovanja.

Nestorov je naglasila da udruživanje dobija poseban kvalitet kod proizvođača sa intenzivnim proizvodnjama u povrtarstvu, voćarstvu i sličnim kulturama, jer se troškovi ovako najefikasnije smanjuju, a samim tim i povećava se produktivnost i sama dobit.

Od početka sprovođenja programa podrške zadrugarstvu, od 2017. godine, zaključno sa 2021. godinom, izdvojeno je 2,13 milijarde dinara za 207 zadruga, a ove godine Ministarstvo za brigu o selu za ove namene izdvojilo je novih 500 miliona dinara.

Foto: Facebook, Agrosoj


reklama