Dosadna, ali neophodna pojava u psećem svetu je linjanje ili promena dlake. Veliki broj vlasnika nije svestan šta to znači sve dok ne nabave psa i stave ga na krevet. U početku to jeste šok, ali se s godinama svi naviknu, tako da i dlaka u kafi predstavlja normalnu pojavu.

Linjanje je prirodan proces kojim se stara dlaka zamenjuje novom i ono je karakteristično za sisare kojima je telo pokriveno krznom. U prirodi se životinje uglavnom linjaju sezonski, dva puta godišnje. Smatra se da to zavisi od dužine dnevnog svetla u odnosu na noć. To je deo prirodnog procesa zamene dlake, ali i odbacivanja one koja je stara i mrtva. Tako je zimska dlaka mnogo deblja od letnje.

Kućni ljubimci koje žive u zatvorenim prostorima, pod slabijim su uticajem sezonskih promena pa se linjaju tokom cele godine. Zdravo linjanje kratko traje i omogućava potpunu izmenu mrtve dlake, a kućni ljubimci posle linjanja imaju sjajno krzno. U pojedinim fazama ispadanje dlake može biti vrlo izraženo, pa se opisuje „kao ispadanje u gomilicama“, dok u drugim fazama opada stalno, ali slabijim intenzitetom.

Promena načina života i ishrane može da dovede i do promene u kvalitetu dlake, naročito ako se pas koji je živeo napolju navikava da živi u stanu. Zbog konstantno iste temperature, ili više nego što psu prija, linjanje iz sezonskog prelazi u stalno. Pas ne može da napravi ritam u promeni dlake, jer ga spoljašnja temperatura ne podseća na to.

U svakom slučaju, stalno opadanje dlake iritira vlasnike i navodi ih na pomisao da sa psom nešto nije u redu. Ali, ukoliko dlaka ravnomerno opada po celom telu, nema razloga za bojazan. Međutim, ako opada na pojedinim delovima tela i posle toga se vidi koža koja može da bude oštećena, trebalo bi se obratiti veterinaru.

Kućni ljubimci koji nemaju dlaku se i ne linjaju, a takvi su, na primer, meksički golokoži pas i kineski ćubasti pas. Veliku grupu čine rase koje se šišaju, pa ni kod njih nije izraženo linjanje. To su između ostalog kućni ljubimci kao što su pudle, maltezeri, bišoni… Samo krzno ima zaštitnu, izolatornu, komunikacionu i odbrambenu ulogu, štiti od parazita i stranih čestica i sprečava gubitak tečnosti i hranljivih materija. Krzno je izolator između kože i spoljašnje sredine, a zahvaljujući njemu ljubimci regulišu promenu telesne temperature i zimi se štite od hladnoće, a leti od toplote.

Normalno linjanje traje relativno kratko, ali, ako se odvija duže, to je znak da sa životinjom nešto nije u redu. Uzroci prekomernog linjanja mogu da budu: stres, manjak vežbe i kretanja, hormonalni poremećaj, pad imuntiteta zbog neke bolesti, nedostatak vitamina, nepravilna i oskudna ishrana.

Kućni ljubimci zahtevaju redovno četkanje krzna, koje je od velike važnosti za njihovo zdravlje. Sa održavanjem krzna ljubimca trebalo bi početi što pre, još dok je mlad, i to iz više razloga. Kao prvo, mlad pas mnogo lakše prihvata sve novotarije i to mu kroz izvesno vreme postaje uobičajeno, pa ne daje nikakav otpor. Drugi razlog je što se takvim kontaktom produbljuje veza vlasnika sa psom. On zna da mora da se povinuje, a istovremeno to počinje i da mu prija, pa „jednim udarcem ubijate dve muve“. I na kraju, ne manje važno, dlaka dobija tretman koji joj je neophodan da ostane zdrava. Četkanjem se pre svega otklanja već oslabljena dlaka koja, ako se ne odstrani, može da izazove iritaciju kože. Četkanje je i odličan način da se izvrši pregled životinje i ustanovi da li postoji problem sa ektoparazitima. Redovnim četkanjem se smanjuje i količina takozvanih zoobezoara, odnosno, loptica od dlake. S obzirom na to da ližu i čiste svoje krzno, kućni ljubimci u sebe unose velike količine dlake. Ukoliko se ove kuglice redovno ne izbacuju i ostanu u crevima, mogu da izazovu stomačne probleme, kao što je zatvor. Međutim, dlaka je takve građe da se lako meša sa sadržajem creva i izbacuje putem fecesa. Ponekad, nažalost, može da se desi da, ukoliko pas duže nije očišćen od unutrašnjih parazita, njihov broj naraste, a kad se i unište pojedinim preparatima, pretvore se u loptaste tvorevine. Ukoliko se u tom periodu nagomilaju i dlake, takve loptice mogu da izazovu probleme usled blokade creva. Zbog celokupnog zdravstvenom stanja psa, a ne samo zbog estetike, poželjno je da se čišćenje od parazita obavlja redovno, do godine starosti svakog meseca, a kasnije dva do tri puta godišnje.

Izvor: novosti.rs