Mapa crnih ekoloških tačaka lako će pokazati ko je zagađivač

78

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) najavio je da počinje izradu Mape crnih ekoloških tačaka Srbije, kojom će biti evidentirani svi glavni zagađivači, ugrožena prirodna dobra i spomenici prirode u Srbiji, i pozvao lokalne organizacije da se uključe u to centralizovano mapiranje.

– Broj ekoloških problema i kritičnih tačaka gde se evidentno narušava kvalitet životne sredine u Srbiji raste iz dana u dan. Takođe je porasla i svest građana o ovom problemima, kao i jasna želja za njihovim aktivnim učešćem u njihovom razumevanju, ali i rešavanju – saopšteno je i CSL.

Centar je najavio da će Mapa crnih ekoloških tačaka Srbije omogućiti lak, razumljiv i brz pristup informacijama o izvorima zagađenja i lokacijama koje su ugrožene.

CLS je podsetio da postoji Nacionalni registar izvora zagađivanja u nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine, ali da je „pristup podacima često komplikovan čak i za stručnjake“.

Po navodima CLS-a, podaci Ncionalnog registra prvenstveno fokusirani na velike izvore zagađena mada je očigledno da ogromne probleme prave i neadekvatne lokalne toplane, divlje deponije, lokalni ispusti u manje vodotokove.

Foto: Unsplash


reklama