Masovno trovanje ptica u Kikindi, sumnja se na zabranjene pesticide

686

Plodna i pitoma polja oko Kikinde, postala su prethodnih dana mesto zločina, i to zločina protiv prirode. Umesto kiše, sa neba su pale stotine mrtvih ptica. 

Žitelj malog kikindskog sela Nakovo, Ranko Samardžija nije ni slutio kako će ga jeziv prizor sačekati kada je prethodne subote krenuo da obiđe svoje košnice na dve lokacije severno od sela. Ovaj strastveni pčelar je već kod poslednjih kuća u selu primetio par mrtvih ptica, a što je dalje išao, situacija je bila sve gora. Mrtve ptice bile su svuda – uz put, uz kanal, visile su sa drveća i žbunova, bilo ih je čak i oko samih košnica.

Samardžija je dobro pamtio ogromno trovanje pčela 2015. godine, kada je stradalo čak 1600 pčelinjih društava na ovoj lokaciji, pa je alarmirao javnost i obavestio nadležne službe.

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije izašli su na teren, i prebrojali više od 800 mrtvih ptica, među kojima je bilo preko 400 gačaca, i 373 čavke, koje zakon tretira kao zaštićene vrste.

Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao usled trovanja u ovom delu Evrope.

Opasnost preti i jednom od retkih preostalih parova orlova krstaša koji su nedavno svili gnezdo u blizini Nakova. Otrovane ptice lako mogu da privuku orlove, i da izazovu i njihovo trovanje.

Na lokaciju su izašle i policijske jedinice, veterinarski inspektori, i radnici komunalnih službi. Tim policijskih forenzičara detaljno je snimio i beležio leševe i lice mesta. Na kraju je deo leševa izuzet za analize, a više od 800 mrtvih ptica zakopano je u jamu na rubu oranica.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


reklama