Matijević potvrdio da želi da kupi PKB

41

Petar Matijević, vlasnik kompanije ’Matijević’ rekao je da se javio na poziv o zainteresovanosti za kupovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) jer ima najveću klaničnu industriju u Srbiji i trebaju mu zemljište i farme.

– Godišnje proizvodim 50 miliona kilograma mesa, jer imam po šest farmi pilića i bikova i pet farmi svinja. Svaka farma pilića u jednom turnusu odneguje po 200.000 pilića i godišnje proizvedem samo 7,5 miliona pilića – rekao je Matijević za agenciju Beta.

On je dodao da ulaže u stočarstvo i da uprkos ranijoj izjavi da se neće javiti na poziv za kupovinu PKB-a, ipak to učinio ’u nadi da neće biti mnogo zainteresovanih pa bi PKB mogao da kupi po početnoj ceni’.

Na pitanje koliko je spreman da plati, Matijević je rekao da to ne može da kaže jer je ’kupovina teška strategija’.

– I pod uslovom da znam šta sve poseduje PKB ako bih otkrio koliko sam spreman da platim, to bi bilo kao da igram poker otvorenih karata – rekao je on.

Matijević je istakao da još nema pouzdane informacije o tome šta PKB poseduje dok se ne objavi tender i ne bude dostupna dokumentacija.

– Ranije je pominjano da PKB poseduje 17.700 hektara zemlje, sada kažu da ima 23.000, 24.000 hektara. Imaju farmu sa 8.000 krava koja ne radi rentabilno i u nju treba dosta uložiti.

Na pitanje da li je pismo o zainteresovanosti poslao sam ili udružen sa vlasnikom ’MK komerca’ Miodragom Kostićem, kako su ranije najavljivali, Matijević je rekao da je njegova kompanija poslala pismo jer je ljubav sa Kostićem ’pukla’.

– Pismo je poslala svaka firma posebno, Kostić je biznismen, ja sam seljak – rekao je Matiijević.

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je 19. januara javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresovanih za učešće u postupku privatizacije PKB-a i četiri zavisna preduzeća Poljoprivredna avijacija PKB, EKO LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB.

Rok za dostavljanje pisama je bio 17. februar, a zainteresovani investitori treba da predlože cenu, model privatizacije, investicioni program, okvirni plan poslovanja i broj zaposlenih.

PKB ima 1.622 radnika, a vrednost kapitala tog preduzeća je oko 51,2 milijarde dinara.

Na tender za prodaju PKB-a, raspisan krajem 2015. godine, nije stigla nijedna ponuda, a početna cena za 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine bila je oko 154 miliona evra.

Skupština Beograda je septembra prošle godine prenela 99 odsto akcija PKB-a na državu.

Izvor: Beta
Foto: pkb.rs, Cover Images

Vezani članci: Matijević i Kostić se vraćaju u trku za PKB


reklama