Milakara: „Neistina da afrička kuga svinja nije pod kontrolom“

131

Neistina je da afrička svinjska kuga nije pod kontrolom u Nišavskom okrugu, odnosno u mestu Mozgovo na teritoriji opštine Aleksinac, jer je tamo poslednji slučaj zabeležen 17. februara, pa se oko 18. marta može očekivati relaksiranje mera, rekla je za Tanjug v.d. direktora Uprave za veterinu Emina Milakara.

Prema njenim rečima, poslednji slučaj afričke kuge svinja zabeležen je u Mozgovu 17. februara, što znači da će otprilike za sedam dana moći da da se dozvoli određena vrsta prometa svinja iz tog naseljenog mesta.

Potpredsednik SSP Bulatović rekao je ranije da afrička svinjska kuga, koja je potvrđena u aleksinačkom selu Mozgovo, „nije stavljena pod kontrolu“ i „da se zaraza širi selima čitavog okruga zabrinjavajuće brzim tempom“.

U Mozgovu je prema poslednjim ažuriranim popisima bilo 1.935 svinja na 204 gazdinstva.

– Meštani imaju dosta krmača, prašenja su u toku, prasići pristižu, ali ja molim i upozoravam meštane da se strpe još par dana pa će država na najbolji mogući način da im reši problem – rekla je Milakara.

Ona je podsetila da je rešenjima uprave zabranjeno svako premeštanje svinja iz ugrožene u drugu zonu.

– Situacija u Mozgovu je pod kontrolom, naše veterinarske službe su na terenu, naš institut izlazi na teren kao i inspekcija. Svakodnevno dobijamo izveštaje da nema novih sumnji u Mozgovu, kao ni u selu Kraljevo, ni u samom mestu Aleksinac – dodale je ona.

Prema podacima Uprave za veterinu, u Mozgovu se afrička kuga svinja pojavila na osam gazdinstava, gde je bilo 11 obolelih svinja od kojih su uginule tri, a 92 životinje su eutanazirane.

U mestu Aleksinac afrička kuga svinja zabeležena je u jednom gazdinstvu, a u selu Kraljevo na četiri gazdinstva.

Milakara je objasnila da problem meštanima što su životinje pristigle za klanje, a prasad za promet.

– Mi u skladu sa našim rešenjem dozvoljavamo klanje u domaćinstvu, pod nadzorom veterinarske inspekcije i instituta koji uzimaju uzorke od zaklanih životinja i ispituju se da nisu kojim slučajem pozitivni. Ali to je klanje za sopstvene potrebe u ovom momentu. Još malo molim za strpljenje, negde do 18. marta, kada će biti relaksirane mere – istakla je ona.

U Srbiji afrička kuga svinja pojavljivala se oko lovišta u reonima Zaječara i Bora, ali sa te strane su i Rumunija i Bugarska, zemlje kod kojih je duže vremena ozbiljno prisutna ta bolest.

Krajem 2019. godine afričke kuge svinja bilo je u mestu Velika Krsna u opštini Mladenovac, podseća Milakara i ističe da su mere koje su tada sprovedene donele dobar rezultat.

– Apelujem na proizvođače da čuvaju svoja dvorišta. Da biosigurnost podignu na najviši nivo. Da ne puštaju ljude u dvorište i ne premeštaju svinje. Da svaku promenu na životinjama prijave veterinarskoj inspekciji ili stanici, da dođe veterinar da pogleda, jer tako ćemo najbolje rešiti problem – zaključila je ona.

Foto: Pixabay, Free Images, Unsplash


reklama