Ministar Krkobabić traži 100 miliona evra iz budžeta za socijalno zadrugarstvo

21

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić smatra da je potrebno najmanje 100 miliona evra za pokretanje socijalnog preduzetništva, kao trećeg sektora privređivanje u Srbiji, pored realnog i javnog.

To je, kako je kazao odgovarajući na pitanja poslanika o novčanoj pomoći države za ostale oblike zadrugarstva, pored zemljoradničkog i poljoprivrednog, preduslov da socijalne zadruge mogu da zažive.

– Očekujem da će ovaj saziv skupštine pokazati zavidan stepen društvene odgovornosti i predvideti ta sredstva u budžetu za narednu godinu. To od njih očekuju osobe sa invaliditetom, žene i muškarci određene starosne dobi izbegla i raseljena lica, i svi oni koji bi da rade i žive od svoje zarade. Zaposlenje i zarada – da, milostinja – ne! – rekao je Ministar Krkobabić.

On je pojasnio i da je socijalno preduzetništvo korektivni faktor nesavršenosti tržišne ekonomije i trebalo bi da predstavlja, pored javnog i realnog, treći sektor privređivanja. Taj tip preduzetništva ima različite organizacione oblike i pravne forme: preduzetnička radnja, društvo sa ograničenom odgovornošću, akcionarsko društvo, zadruga i zaposlio bi sve one koji su trenutno nekonkurentni na tržištu rada, kao što su osobe sa invaliditetom, izbegla i raseljena lica, manjinske grupe, ljudi određene životne dobi, ljude proglašene ekonomskim i tehnološkim viškom.

Zaposlenje za njih nije samo izvor egzistencije, već i način za vraćanje preko potrebnog dostojanstva, smatra Krkobabić.

Foto: Agro TV


reklama