Ministar Krkobabić u Gornjem Milanovcu predstavio program podrške zadrugarstvu

120

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić predstavio je u Gornjem Milanovcu program podrške zadrugarstvu za koji je izdvojeno pola milijarde dinara i najavio podelu praznih kuća mladim bračnim parovima.

On je na sastanku u sali Okružnog načelstva rekao da će uskoro biti raspisan konkurs za dodelu sredstava od 500 miliona dinara iz nedavno usvojenog „Programa podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga u Srbiji“.

Prema tom programu, novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge i one formirane od 2017. godine do dana raspisivanja javnog konkursa, mogu da računaju na iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara, a za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, formirane do kraja 2016. godine, biće izdvojeno do 15 miliona dinara.

Programom je predviđena i jedna novina, uvođenje zemljoradničkih i poljoprivrednih zadruga sa pretežnom delatnošću iz oblasti turizma, zanatstva i zadruge čiji su osnivači socijalno ugrožene grupe stanovništva.

Krkobabić je, govoreći o programu dodele praznih kuća koji će uskoro razmatrati Vlada Srbije, rekao da će „mladi koji žive u zajedničkim domaćinstvima, a žele da se osamostale moći da konkurišu za neku od tih kuća“.

Stručni ljudi veterinari, agronomi, tehnolozi koji, prema njegovim rečima, žele da svoj posao obavljaju u seoskim sredinama, moći će da dođu do ovih kuća sa okućnicama.

Taj posao će, kako je rekao, biti realizovan u saradnji sa drugim ministarstvima, pa će se u tom zajedničkom poslu truditi da mladi dođu i do zaposlenja.

– Ne vredi da agronom ili veterinar sedi u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu, kada imamo stvarne potrebe za tim strukama na terenu. Bez njihovih stručnih saveta na pravom mestu nema razvoja ni zadruga ni savremene poljoprivredne proizvodnje – ocenio je Krkobabić.

Radnoj poseti ministra Gornjem Milanovcu i selima te opštine prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Moravičkog upravnog okruga.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević rekao je da ta opština ulaže značajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje u 62 sela i da je ove godine za subvencije izdvojeno 60 miliona dinara.

– Među prvima smo uvideli značaj programa, namenjenog zadrugama i prethodnih godina konkurisali i dobili značajna sredstva – rekao je Kovačević.

Poljoprivrednu proizvodnju opštine Gornji Milanovac karakteriše usitnjenost poljoprivrednih gazdinstava, zastarela poljoprivredna mehanizacija, mala primena agrotehničkih mera i niska produktivnost u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje.

Zadrugarstvo je, prema oceni stručnjaka tog projekta, na takvim terenima najpoželjniji model organizovanja i podsticaji dati iz programa „500 zadruga u 500 sela“ koji za Moravički okrug ukupno iznose 70,7 miliona dinara za devet zadruga, to dokazuju.

Krkobabić je obišao voćarsku zadrugu „Šilopaj“ u istoimenom selu te opštine koje ima 85 stanovnika, a od 2018. godine ima zadrugu sa sedam članova i četiri kooperanta.

Zadruga je, uz investiciju iz programa podrške zadrugama, vrednu 6,47 miliona dinara za nabavku sušare, linije za destilaciju i hladnjaču, za kratko vreme dobila brendiranu rakiju od kajsije i šljive koju plasira gradskim maloprodajama, a meštani, među kojima je i nekoliko novonastanjenih porodica, nadaju se da će se ponovo otvoriti škola.

Foto: togm.org.rs, Voćarska zadruga „Šilopaj“/Facebook


reklama