Ministar Martinović otvorio hidromeliracioni sistem „Čačak-Parmenac“ u Prijevor polju

37

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović otvorio je hidromeliracioni sistem „Čačak – Parmenac“ u Prijevor polju, čija je ukupna vrednost oko šest miliona evra. Ministar je ujedno uručio hidroključeve korisnicima.

– Realizacija ovog projekta, na koji su građani decenijama čekali, od ogromnog je značaja prvenstveno za meštane u ovom delu Čačka koji se bave povrtarstvom, voćarstvom i uzgojem različitih vrsta žitarica. Sistem pre svega služi za navodnjavanje poljoprivrednih površina pozicioniranih uz kanal, a osim toga značajnu ulogu će imati u odbrani od, iz godine u godinu, sve češćih poplava i bujica – istakao je Martinović.

On je objasnio da je realizacija projekta ujedno i vid pomoći poljoprivrednim proizvođačima da se prilagode novim, nažalost, otežanim klimatskim uslovima, ali i podrška da povećaju proizvodnju i unaprede kvalitet proizvoda. Podsetio je na važnost sinergije lokalnih samouprava i države bez čije velike pomoći naše opštine i gradovi ne mogu da se razvijaju u svom punom kapacitetu.

Ovaj hidromeliracioni sistem potpuno je digitalizovan i automatizovan, sa četiri crpne stanice, čija je izgradnja obuhvatila rekonstrukciju pet i po kilometra potpuno devastiranog kanala, koji je nekada navodnjavao oko 600 hektara zemljišta. Rekonstrukcijom kanala za navodnjavanje od Prijevora do crpne stanice „Ljubić kej“ izgrađeno je 172 priključka, koji trenutno navodnjavaju oko 400 hektara najplodnije zemlje, a radi se na proširenju.

Puštanju u rad hidromeliracionog sistema „Parmenac“ prisustvovali su i gradonačelnik Čačka Milun Todorović i direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović, sa kojima je ministar posetio gazdinstvo Isidore Bogdanović, jedne od korisnika sistema za navodnjavanje „Parmenac“, a obišli su i radove na crpnoj stanici „Ljubić kej“, kao i radove na izgradnji sistema za vodosnabdevanje „Bresnica“.

Martinović se tokom obraćanja osvrnuo i na, kako kaže, cinične i netačne informacije objavljene u pojedinim medijima, a koje se odnose na to da on kao resorni ministar ne želi da razgovara sa predstavnicima određenih poljoprivrednih udruženja.

– Iznete informacije su neosnovane, već smo razgovarali sa malinarima u Arilju, a razgovaraćemo sa svima koji žele razgovor, o svim poljoprivrednim temama. Naglasiću da je sutra u Generalnoj skupštini UN glasanje o Rezouciji o tzv. genocidu u Srebrenici. Zbog toga smo zamolili za strpljenje od nekoliko dana. Svi ministri Vlade Srbije bili su uključeni u diplomatsku borbu Srbije, jer su predsednik Vučić i celokupna Vlada čvrsto opredeljeni za mir i stabilnost, ali i za odbranu časti i dostojanstva srpskog naroda – zaključio je Martinović.

Foto: Tanjug/Branko Lukić


reklama