Ministarka Tanasković kaže da je isplaćeno 97% subvencija

190

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da protest poljoprivrednika koji se najavljuje u sred izborne kampanje, ne može da se shvati nikako drugačije nego kao politički protest.

– Poljoprivrednici nisu nezadovoljni subvencijama. Protest najavljuju zapravo tri čoveka iza kojih stoje određena udruženja, a kada najavite protest u sred kampanje ne možete ništa drugo da pomislite osim da je to politički protest – rekla je ona novinarima tokom posete Kini.

Tanasković je podsetila da je u maju potpisan sporazum sa sedam udruženja koji su u tom trenutku predstavljali poljoprivrednike i da je on imao 13 tačaka, koje su sve, kako je naglasila, ispunjene.

– Apsolutno ne postoji nijedna tačka koja stoji u sporazumu koja nije ispunjena i koju nismo rešili. To je navedeno pismeno i u tačnim, apsolutnim brojevima koliko čega je isplaćeno – kazala je ministarka poljoprivrede koja je u Šangaju deo srpske delegacije predvođene premijerkom Anom Brnabić.

Ona je precizirala da su povećane, ali i isplaćene subvencije sa devet na 18.000 dinara po hektaru, da je izmenama zakona završeno i da se 2024. poveća finansiranje sa 20 na 100 hektara, a povećane su i subvencije po litru mleka sa 15 na 19 dinara.

– Znači, ništa nije bilo na nivou obećanja. Povećana subvencija je obećana i isplaćena – kazala je Tanasković naglašavajući da su sve isplate urađene preko 97 odsto, što se lako može proveriti, dok oni koji nisu dobili novac, njih dva ili tri odsto, nemaju uredne papire.

Ona je navela i da je usvojen zakon koji omogućava da se naknada za odvodnjavanje u 2023. prepolovi, odnosno smanji za 50 odsto, a 2024. ukine.

Govoreći o uređenju tržišta, koje se traži, Tanasković je rekla da Srbija ima donet zakon o tome i da on uređuje i funkcionisanje tržišta, ali i robnih berzi.

– Sve onako kako oni pišu mi to već imamo sistemski regulisano. Zakon je donet još pre par godina – kazala je ministarka poljoprivede.

Ona je navela i da su u svim razgovorima i na svim sastancima koje je vodila tokom ove godine sa poljoprivrednicima, uporno tražene subvencije države zbog niskih cena poljoprivrednih kultura, pre svega pšenice i kukuruza.

– Kada smo mi dali ponudu preko robnih rezervi zaključkom Vlade da će pšenica da se otkupljuje u tom trenutku po ceni od 25 dinara i kada smo dali ponudu za otkup, odnosno razmena đubriva poljoprivrednim proizvođačima, a da nam vrate u kontri pšenicom i kukuruzom iz roda ili 2023. ili 2024. oni kažu mi tako nećemo, država se meša, mi hoćemo sistem – objasnila je ona.

Prema njenim rečima, pokrenuli su i polemiku, odnosno, kako je rekla, „manipulaciju“ oko refakcije na gorivo i sad žele u celosti akcizu.

– Pa dobili ste akcizu u celosti. Omogućili smo povrat akcize nakon kupovine, ali njima ni to ne odgovara. Njihov zahtev je da povrat dobiju na pumpi, ali akciza je izvor prihoda države, a ne pumpe i iz tog razloga prodajno mesto ne može da im vrati akcizu već država – objasnila je ministarka poljoprivrede.

Foto: Vlada Srbije


reklama