Ministarstvo ponovo pozvalo poljoprivrednike da dođu na sastanak

15

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je predstavnike udruženja poljoprivrednika koji u nekoliko gradova u Vojvodini organizuju proteste da dođu u ponedeljak (20.11.2023.) na sastanak.

Kako se navodi u dopisu, kada je reč o zahtevu poljoprivrednika da se uredi tržište i robna berza, ministarstvo je dostavilo tekst Predloga zaključka vlade za koji je planirano da bude usvojen na sednici vlade u ponedeljak.

Cilj tog zaključka je, kako je navedeno, da zajedničkim snagama predstavnici svih organa koji su uključeni u ovu oblast zajedno sa predstavnicima poljoprivrednika, iznesu konkretne predloge, konstruktivno razgovaraju i nađu zajedničko rešenje koje ide u prilog svima, a u cilju uređenja tržišta na najbolji mogući način.

Što se tiče uvođenja „plavog dizela“, odnosno plaćanja goriva na pumpama bez akcize, ministarstvo u pozivu navodi da tu nema spora i da su poljoprivrednici u pravu.

Dodaju da shodno Zakonu o akcizama, koji je usvojen u septembru ove godine, poljoprivredni proizvođači od 1. januara 2024. godine, imaju pravo na povraćaj plaćene akcize, u skladu sa tim zakonom.

Takođe navodi se da kako se bude povećavao iznos akcize, biće srazmerno povećan iznos povraćaja u visini celokupne akcize (u ovom trenutku 64,70 dinara).

– Komunicirali smo 50 dinara iz razloga što je tako bilo tokom naših razgovora, ali je sporazumom koji smo potpisali jasno naznačeno da se radi o celokupnoj akcizi – navode iz ministarstva u dopisu.

Osim ova dva zahteva, predlog je da se razgovara i o zahtevu koji je vezan za problem satelitskog snimanja u svrhu inspekcijske kontrole ministarstva, kao i ukidanja naknada za odvodnjavanje.

Predstavnici udruženja koja protestuju rekli su Tanjugu da su u odgovoru koji su poslali ministarstvu naveli preduslove za održavanje sastanka, a između ostalog plaćanje goriva bez akcize od 1. januara naredne godine, odnosno donošenje akta koji predviđa tu olakšicu za poljoprivrednike.

– Postignut je zajednički konsenzus svih učesnika u protestu da je osnovni uslov za bilo kakve pregovore gorivo za poljoprivrednike na svim benzinskim pumpama bez akciza sa PDV-om. Onda smo spremni da predstavnike vlade i ministarstva ugostimo u Klubu poljoprivrednika u Kisaču već u ponedeljak u 18.00 sati, na sastanak – navodi se u odgovoru.

Napominju da pregovorima ispred poljoprivrednika mogu prisustvovati samo ovlašćeni predstavnici udruženja koji su pozvali na protest i to – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Foto: Envato


reklama