Ministri poljoprivrede Srbije i Republike Srpske potpisali memorandume o saradnji

39

Ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Republike Srpske Aleksandar Martinović i Savo Minić potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti agrarnih plaćanja, Memoradnum o saradnji u oblasti upravljanja vodama, kao i Sporazum o saradnji u oblasti integralnog upravljanja vodama donjeg toka reke Drine.

Ministar Martinović istakao je da će na sastanku nakon potpisivanja memoranduma i sporazuma sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske i njegovim saradnicima biti jedan širok tim ministarstva poljoprivrede Srbije, svi direktori Uprava koji su u sastavu Minstarstva.

– Ovo je prilika da pošaljemo jednu jasnu poruku, pre svega našem narodu, da smo složni i jedinstveni u vrlo teškim trenucima za srpski narod i za Srbiju i Republiku Srpsku. Ova poseta najviše delegacije Republike Srpske Beogradu dolazi u trenutku kada se srpski narod nalazi pod veoma snažnim pritiscima, dolazi nakon što je u Generalnoj skupštini, doduše tesnom većinom, ali nekakvom većinom, izglasana rezolucija o tzv. genocidu u Srebrenici koja ima za cilj da žig genocidnog naroda stavi na čelo svim Srbima. Ne samo nama, nego i generacijama koje će doći posle nas, mi se tome oštro suprotstavljamo, mi nismo genocidan narod, ako je bilo koji narod bio žrtva genocida to su upravo Srbi, naročito u Drugom svetskom ratu – istakao je Martinović i dodao da se to događalo naročito u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj i tokom devedesetih godina prošlog veka.

– Etnički su nas skoro potpuno očistili iz Hrvatske, etnički su očistili mnoge prostore BiH koji su tradicionalno bili srpski – Glamoč, Grahovo, Drvar i tako dalje. Ali, pokazali smo da smo uprkos tome i dalje živi, idemo dalje, borimo se i pokazjemo zajedništvo, a potpisivanjem ovih dokumenata i saradnju – rekao je Martinović.

Minić se zahvalio na srdačnom dočeku, koji je ocenio kao više nego bratski i prijateljski i naglasio da potpisivanjem ova tri dokumenta Srbija i Republika Srpska samo proširuju saradnju.

– Pravimo jednu veoma kvalitetnu priču sa svim onim što nas spaja – upravo dva dokumenta se eskplicitno odnose na ono što nas spaja, a to je reka Drina. Kada je u pitanju vaša Uprava za agrarna plaćanja Srbije i naša Agencija za agrarna plaćanja, vi ste tu napravili mnogo veći iskorak kada je u pitanju primena nekih informacionih sistema i načina da tu razvijemo maksimalnu saradnju – kazao je Minić.

Sa ministrom za brigu o selu Milanom Krkobabićem je, dodaje Minić, razgovarao o učešću Republike Srpske u manifestaciji „Miholjski susreti sela“ koju sprovodi to ministarstvo.

– Mi imamo niz izuzetno dobrih i ustaljenih saradnji koje se odnose na promet roba, usluga, ljudi, nama je Srbija najveći, najozbiljniji i najdraži spoljnotrgovinski partner – rekao je Minić.

On je kazao da se nada da će pokazati svima onima, kojima to možda i smeta „da nas niko nikada ne može etiketirati kao nekoga ko je zločinac“.

– Mi smo narod koji je ponosan, koji ima svoju istoriju i nećemo se obazirati na te stvari, želimo da pošaljemo jasnu poruku – nama je Srbija više od prijatelja, nama je Srbija roditelj, u svakom smislu te reči tako doživljavam sve vas ovde. Ne očekujemo da to bude samo pomoć, već i saradnja – poručio je Minić.

Krkobabić je istakao da su sela oličenje postojanja i Srbije i Republike Srpske.

– Najbitnija je stvar da smo konačno na pragu definisanja jasne političke volje, da Srbija i Republika Srpska u narednom periodu nastupaju jedinstveno. Ne, ovo nisu samo posete da bismo se sreli, ovo je novi pravac delovanja, pravac koji je zacrtao predsednik Vučić, a mi smo tu da to u praksi i realizujemo – saradnja ministarstva, zajedničko delovanje i postavljanje ciljeva – rekao je Krkobabić.

Dok postoje sela u Republici Srpskoj i Srbiji, dotle će i one postojati, dodao je Krkobabić, i poručio da mora da se učini sve da se sela očuvaju, revitalizuju.

Martinović je naglasio da je na sastanku i predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević i da ga je pozvao, kako je rekao, jer smatra da Srbija treba da ima jednu poljoprivrednu politiku koju zajednički sprovode i Skupština i Vlada Srbije, a konkretno resorno ministarstvo.

Foto: Tanjug/Marko Đoković


reklama