Na sajmu „Biofach“ ugovoreni poslovi vredni preko osam miliona evra

21

Srpske kompanije, koje su učestvovale na Međunarodnom sajmu organske hrane „BioFach“ u Nirnbergu, ugovorile su poslove u vrednosti većoj od osam miliona evra, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

– Prve analize učešća kompanija iz Srbije na sajmu „BioFach“ pokazuju da su domaće firme imale više od 900 sastanaka sa kupcima iz regiona, ali i iz Nemačke, Francuske, Holandije, Švajcarske, Belgije, Poljske, SAD, Kanade, a vrednost ugovorenih izvoznih poslova procenjuje se na više od osam miliona evra uz potpisane ugovore – rekla je predstavnica Centra za organizaciju sajmova PKS Bojana Lalović.

Ona je istakla da su u okviru nacionalnog paviljona Srbije pod sloganom „We speak organic“ srpski organski proizvođači predstavili širok proizvodni asortiman – sveže, sušeno i zamrznuto voće i povrće, proizvodi od žitarica, organske testenine, voćni namazi i organski med.

– Ovogodišnji sajam ugostio je 2.550 izlagača iz 94 zemlje sveta i bio je prilika za naše kompanije da razgovaraju sa svetskim distributerima, maloprodajnim lancima i uvoznicima iz sektora ogranske proizvodnje, koji je pokazao da je otporan na krizu – naglasila je ona.

Na sajmu, koji je od 13. do 16. februara održan u Nemačkoj, predstavilo se osam srpskih kompanija na paviljonu Srbije – Menex i MDDP Janić iz Кruševca, Ecoagri Serbia iz Bele Crkve, Frutorga iz Prokuplja, Medino iz Krnjeva, ITN GROUP iz Beograda, Es Кomerc iz Prijepolja i DBA Promet iz Arilja.

Kako je istaknuto u saopštenju, ove godine je, takođe, prvi put organizovana i studijska poseta sajmu organske i prirodne kozmetike VIVANESS, koji se održavao u okviru sajma „BioFach“.

Sajam „VIVANESS“ je posetilo šest proizvođača organske i prirodne kozmetike iz Srbije – All Nut, MNS, Najbolje iz prirode, Amelles kozmetika, Matrina cosmetics i Royal Balm.

Sajmu organske hrane „BioFach“ i međunarodnom sajmu prirodne i organske kozmetike „VIVANESS“ prisustvovalo je oko 35.000 posetilaca iz 128 zemalja.

Ovogodišnji nastup organizovan je pod sloganom „We speak organic – Organic product from Serbia – Tradition Transformed into Innovation“ uz podršku PKS i Razvojne agencije Srbije u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza i Nacionalnom asocijacijom „Serbia Organica“.

Foto: PKS


reklama