Održan treći TESTIVAL – Festival testa, testenina i hleba

44

Udruženje TESTIVAL i Dorćol Platz, bili su domaćini Festivala testa, testenine i hleba TESTIVAL #3, tokom proteklog vikenda. Tema radionica ove godine bile su vanilice, jedan od najvoljenijih kolača u Srbiji, koje su 2015. proglašene i za najbolji praznični kolač. 

Prodavala su se, ali i degustirala mnoga jela, koja se retko pronalaze na našim trpezama: mešani hleb sa suvim voćem, fusile tricolore, hleb od heljde i rogača sa orasima, domaće  kore pečene na plotni, prijice sa sušenim vrganjima, pita sa sirom od domaćih kora, tart sa voćem, kolač Nojeva barka, tortelone sa tartufima, samsa, brašno od crvenog kukuruza, kiflice sa krem sirom, organska testenina sa speltom, kiflice sa sirom. Od proizvoda „u ljubavi sa testom“, izdvojili su se: bundevino brašno (brašno od semena tikve golice), puter sa dodatkom koncentrovanog crvenog vina bermet, desertno vino beli bermet, namaz jabuka, aronija, cimet i kupinovo vino.

Osim prodajne izložbe, održane su i zanimljive radionice. Partner TESTIVAL-a za edukaciju, Metro HoReCa centar i Junior Chefs Club, predvođeni dr Milicom Aleksić, menadžerom, i Nebojšom Veselinovićem, šefom kuhinje HoReCa centra, prikazali su svoj visoki profesionalizam, pripremajući razne vrste prhkih testa, a posebno iznenađenje su bila slana prhka testa i slane vanilice. Svi koji su degustirali ove delicije, ostali su zatečeni intenzivnim ukusima i aromama majstora svog zanata.

Specijalni gost TESTIVAL-a bila je Turistička organizacija Vranja, a u njihovo ime, Dejan i Miodrag Ilić prezentovali su deo kulture ishrane i turističke ponude Vranja, pripremajući samsu, tradicionalnu pitu iz ovog kraja.

Najposećenija radionica drugog dana TESTIVAL-a bila je o nudlama, testu sa ukusom Istoka. Dejan Ilić, profesionalni kuvar, pripremio je dva jela: sa junetinom i sa piletinom, gde su osnova bila nudle, a sa idejom da se ovaj specijalitet od testa sa Istoka približi svim domaćim ljubiteljima testenine. Uz praktično pripremanje, korak po korak, i uz korišćenje lokalnih namirnica i začina, koji su prisutni u svakoj kuhinji, Dejan je za samo 20 minuta pripremio dva nutritivno kvalitetna obroka.

KUD Dimitrije Koturović, zahvaljujući partnerskoj pomoći Folklor magazina, uveličao je svečano otvaranje svojim nastupom: ženska pevačka grupa je otpevala staru šumadijsku pesmu „Idu kola preko polja“, a ansambl narodnih igara se predstavio spletom „Igre iz Šumadije, u koreografji Slobodana Prokića.

Mlekara Šabac i Wai Wai nudle su obezbedile prigodne poklone za posetioce.

Titulu NAJBOLJI IZLAGAČ TESTIVALA #3 ponelo je poljoprivredno gazdinstvo Stepanov. Žiri je na dodeli vredne diplome istakao da se PG Stepanov, izdvojio od ostalih, ravnopravnih kandidata, ne samo vrhunskom izradom i kvalitetom svojih proizvoda, već i ulaganjem u razvoj svog brenda.

Za najbolji proizvod od testa izabrane su tortelone sa tartufima, izlagača Marco Polo pasta, a za najbolji proizvod „u ljubavi sa testom“ puter sa dodatkom koncentrovanog crvenog vina bermet, izlagača Nebesa.

Posetioci, uglavnom porodice, zadovoljni izlagači, ponosni organizatori iz Udruženja TESTIVAL kao i sjajni šampioni TESTIVALA #3 najavljuju još bolje naredno izdanje. A sledeći put, nešto potpuno drugačije – tema radionica biće SALČIĆI!

Tradicionalno, pokrovitelj TESTIVALA bila je Turistička organizacije Srbije. Naravno, događaj je organizovan i udržan uz poštovanje svih mera prevencije i zaštite od epidemije COVID-19.

Izvor: TESTIVAL #3

Foto: TESTIVAL #3


reklama