U toku 2019. godine radiće se studija izvodljivosti i projektna dokumentacija, kažu nadležni, kako bi Pirot dobio fabriku za prečišćavanje otpadnih voda.

Investiciju od preko 10 miliona evra najvećim delom trebalo bi da finansira nemačka banka KfW, ali nije jasno da li je reč o kreditu ili nekoj drugoj vrsti pozajmice. Ipak, u Pirotu kažu da bi na dobitku trebalo da budu Belopalančani i Nišlije.

Celokupna kanalizacija u Pirotu se ispušta u reku Nišavu, a ona nije dovoljno velika da bi se samoprečišćavala. Namera grada je da se sagradi savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi, prema planu, trebalo da se locira izvan grada, nizvodno od naselja.

Direktor Javnog preduzeća vodovod i kanalizacija Zoran Nikolić kaže da je grad obezbedio lokaciju i da spremno čekaju investiciju nemačke KfW banke. Pretpostavka je da će Nemci obezbediti 95% para, kao što je bio slučaj sa Leskovcem i Vranjem.

Čeka se saglasnost Vlade za nekoliko gradova u Srbiji, među kojima je i Pirot. Imamo predugovor sa nemačkom investicionom bankom KfW. Za Pirot je namenjeno orijentaciono oko 10 miliona evra. Očekujemo da se ove godine izradi studija izvodljivosti i projektna dokumentacija, a da radovi krenu naredne godine – kaže Nikolić.

Ovim postrojenjem ispunili bi se ekološki standardi Evropske Unije. Pirot već ima savremenu Regionalnu deponiju, a sa ovom investicijom bi se rešio još jedan veliki problem.

– Postrojenjem bi najviše dobili Bela Palanka i Niš jer će se ona graditi nizvodna van naselja. Trudimo se i da Dimitrovgrad dobije ovakvo postrojenje, jer mi čuvamo Niš, Dimitrovgrad nas, a svi bi trebalo da čuvamo vodotokove Srbije – kaže direktor.

U selima Krupac i Izvor već postoje mini-postrojenja za prečišćavanje, a za lokaciju kapitalnog objekta izabran je deo u blizini nekadašnjeg ATP-a na putu prema Knjaževcu.

Izvor: Južne vesti