Palamarević: „Zadovoljni smo dogovorom sa Vučićem, ispunjena većina zahteva mlekara“

479

Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević rekao je da je zadovoljan dogovorenim na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima Vlade Srbije, kao i da je ispunjena većina zahteva koji su predstavnici proizvođača mleka odgajivača goveda tražili.

Palamarević je u izjavi za Tanjug rekao da praktično jedino što nije ispunjeno je donošenje zaštitne minimalne cene u iznosu od 78 dinara po litru.

– Ta zaštitna cena ne može da bude doneta. Ona ne postoji ni u jednoj državi i ne može da bude doneta. Ali smo se potrudili da predsedniku predočimo realnu sliku situacije koja je jako loša, naročito kod malih mlekara, da svi proizvođači koji su ispod 50 dinara po litru praktično nemaju sposobnost hranjenja svojih grla. Da država reaguje i da mlekare što pre podignu cene kako bi pomogle pre svega malim proizvođačima – naveo je Palamarević sa kojim su na sastanku sa Vučićem i ministarima Jelenom Tanasković, Sinišom Mali, Tomislavom Momirovićem prisustvovali predstavnici Udruženju proizvođača mleka Mačvanskog okruga na čelu sa Goranom Vasićem.

– Svi proizvođači razumeju trenutnu situaciju, prelemani i marža trgovinskim lancima su osnova za rešenje i spas domaćih proizvođača. Dobili smo povećanja subvencija sa 30.000 na 40.000 dinara i povećanje premije po litru mleka sa 15 dinara na 19. Moram da istaknem da su to zahtevi udruženja koja su trenutno na protestu. Mi smo čekali da vidimo da li će tih rešenja biti i zato se nismo pridruživali protestu – rekao je Palamarević.

Istakao je i da je dogovoreno smanjenje trgovinskih marži za mleko na pet odsto, a za sve mlečne proizvode na 10 odsto i dodao da će to značajno smanjiti cene i samim tim povećati kupovnu moć i dovesti do bržeg rasterećenje tržišta.

Palamarović je ocenio da država ne može da donese minimalnu cenu mleka.

– Jasno nam je predočeno zašto. Najvažnija mera koja je doneta je uvođenje prelemana i smanjenje marži trgovinskim lancima kako bi došlo da smanjenja zaliha u mlekarama, koja će dovesti do povećanja otkupa mleka i povećanja otkupne cene – rekao je Palamarević.

Dodao je da je značajno da donete mere traju što duže kako bi se tržište u narednom periodu stabilizovalo.

– Stočarska proizvodnja je jako osetljiva i u prethodne dve godine smo bili pogođeni jakim sušama. Većina gazdinstava je iscrpljena i nema zaleđinu i finansije pomoću kojih može da posluje – kazao je Palamarević.

Foto: Tanjug, Envato


reklama