Pirotski veterinari obišli 711 domaćinstava – nema novih slučajeva afričke kuge svinja

63

Od trenutka kada je u selu Gnjilan, nadomak Pirota, registrovan prvi slučaj oboljevanja domaćih svinja od afričke kuge svinja ekipe Veterinarske klinike Pirot, prema nalogu resornog ministarstva, u rekordnom vremenu kontrolisale su zdravstveno stanje domaćih svinja u 711 domaćinstava na teritoriji opštine.

Kako je za „Pirotske vesti“ rekao direktor Veterinarske klinike Pirot, Dejan Živić, veterinari su obišli sva sela u Pirotu, sem sela pored kružnog puta gde je još uvek na snazi zabrana čuvanja svinja. Na sreću, nije zabeležen ni jedan novi slučaj zaraze afričkom kugom svinja.

– Naše ekipe obišle su 711 poljoprivrednih gazdinstava i na sreću nisu registrovale novi slučaj zaraze. Naišli smo na veliku kooperativnost poljoprivrednika, a naši stručnjaci savetovali su ljude kako treba postupati u slučaju kupovine i prometa svinja, odnosno da bez potvrde o zdravstvenom stanju životinje ne preduzimaju nikakve radnje. Kod vlasnika koji su se odlučili za klanje životinja uzimali smo briseve i slali na analizu u Institutu u Nišu. Tek posle dobijenog rezultata, a svi su bili negativni, moglo se pristupiti klanju. Želim da istaknem da možda postoje domaćinstva koja čuvaju svinje, pre svega u rubnim delovima grada, za koje mi ne znamo i nismo ih kontrolisali. Pozivam ljude kod kojih, eventualno, nismo bili da se jave Veterinarskoj klinici kako bismo imali potpuni obuhvat pregleda – rekao je Živić.

Novu kontrolu i obilazak poljoprivrednih gazdinstava ekipe Veterinarske klinike Pirot počeće 22. marta ove godine.

Izvor: Pirotske vesti

Foto: Unsplash


reklama