Počinje razmatranje zahteva za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća

26

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić najavio je da će komisija sutra ili u petak početi da razmatra zahteve pristigle na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije.

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je 28. juna Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća mladim bračnim parovima, a država će za otkup kuća davati do 1,2 miliona dinara.

Krkobabić je za TV Pink kazao da je stigao veliki broj zahteva za kupovinu seoskih kuća, a da su uslovi konkursa – da par nije stariji od 45 godina, da nema imovinu na svoje ime, i da je prijavljen u Srbiji.

On je pozvao sve koji ispunjavaju te uslove i koji žele da žive u selu da se prijave.

Među onima koji su se prijavili na konkurs je prema rečima ministra mnogo mladih parova sa decom.

– Prijavili su se profesori, recimo iz Banata, koji nemaju svoju kuću ili stan, kao i mladi koji se bave IT profesijom i poljoprivrednici koji žive u zajedničkim domaćinstvima – rekao je Krkobabić.

On je podsetio da je Vlada Srbije usvojila uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva za potrebe besplatnog prevoza seoskog stanovništva, kao i uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije “Miholjski susreti sela”.

Krkobabić je naveo kako će te susrete organizovati lokalne samouprave, a da će Ministarstvo za brigu o selu finansijski pomoći njihovo održavanje, te da će konkurs uskoro biti raspisan.

Govoreći o nabavci mini buseva on je pojasnio da će lokalne samouprave uskoro moći da konkurišu, a da će se tim busevima organizovati prevoz ljudi iz jednog sela u drugo, kao i iz sela u opštinsko mesto.

– Prevoz je sada veliki problem jer se naplaćuje, ali će ovaj prevoz biti besplatan. Lokalna samouprava će konkurisati, dobiti mini bus sa 21 sedištem, obezbediće vozača, gorivo, registraciju, a vozilo dajemo mi, što nije jeftino, do sedam miliona dinara – rekao je Krkobabić.

Foto: Turistička organizacija Pirot, Turistička organizacija Sombor, Unsplash


reklama