Pomor srneće divljači u ataru Kule

719

Crne slutnje članova lovačkog društva „Kula“ da u ataru ovog grada ima još uginule srneće divljači su se obistinile. Pri obilasku terena, nađena su tela još nekoliko otrovanih srna, pa se broj leševa popeo na 13. Iz tog razloga, obustavljen je lov na srneću divljač.

Istovremeno, obdukcija u Veterinarskom specijalističkom institutu Zapadnobačkog okruga u Somboru ukazala je da su srne i srndaći otrovani rodenticidom, preparatom za suzbijanje miševa i ostalih glodara na njivama, gde su uginule životinje i pronađene.

Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo – zadužen za inspekcijske poslove – kaže da će konačni sud o uzroku pomora ove divljači u kulskom ataru dati toksikološka analiza Naučnog instituta za veterinarstvo u Novom Sadu.

Inspekcija će protiv vlasnika i zakupaca njiva na kojima je pronađena uginula divljač podneti prijave za nesavesno rukovanje otrovima, a LD „Kula“ najavljuje i naplatu odštete.

– Ni najviša kazna, nažalost, neće „pokriti“ nenadoknadive gubitke, jer je pomor smanjio broj zrelih srna, a time i lanadi, umanjujući njihovu trofejnu vrednost – naglasio je Nemanja Ivanović.

– Laboratorijsko ispitivanje isključilo je mogućnost trovanja srna furadanom, nedozvoljenim sredstvom za uništavanje zemljišnih štetočina na poljima, pa su životinje stradale od legalnog preparata, ali nepropisno primenjenog. Po svemu sudeći, neselektivni otrov, koji je koban ne samo za glodare, nego i za druge vrste životinja, razbacan je po njivama rasipačem za veštačko đubrivo, umesto da bude zatrpan u aktivne rupe ciljanih štetočina. Ima saznanja da je jedan poljoprivrednik kupio čak 500 kilograma otrova za poljske miševa i izvesno je da tu količinu neće po njivi razmestiti kašičicom – kaže upravnik kulskog lovišta, Slobodan Bedičin, negirajući neke tvrdnje da su životinje uginule zbog nedostatka hrane, jer su, navodno, čeprkale po ataru.

Kaže, u njihovoj nadležnosti je oko 50 hranilišta na koja su, dosad, izneli više od četiri tone što pšenice, što kukuruza, što kamene soli. Nažalost, divlje životinje je teško koncentrisati na pomenute punktove, jer one spavaju po oranicama, pa jedu hranu koju tamo nađu.

I, upravo zbog trovanja životinja, u Kuli je obustavljen lov na srne, koji je trebalo da traje do 31. januara.

Izvor: Novosti.rs

Foto: Pixabay; Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (FB)


reklama