Pospešiti razvoj seoskog turizma i ženskih zadruga

138

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić najavio je da će resorno ministarstvo 20. marta raspisati konkurs za finansiranje zadruga, koji će trajati 45 dana i čiji je fond 500 miliona dinara.

Krkobabić je, gostujući na Televiziji Pink, objasnio da će pravo učešća imati stare zadruge, formirane do 2017. godine, kao i nove, koje mogu da budu registrovane do dana raspisivanja konkursa, pri čemu stare mogu dobiti do 15 miliona, a nove zadruge do 7,5 miliona dinara.

Ministar je naveo da se sredstva mogu dobiti za zasade voća, povrća, pčelarsku proizvodnju, umatičena stada stoke, poljoprivrednu mehanizaciju, kao i za opremu.

Za formiranje zadruge zakonski minimum je udruživanje pet domaćinstava, napomenuo je on, dodavši da je bolje da ih bude što više jer će tako država lakše da ih primeti.

– Imaćemo jedan novitet. Želimo da pospešimo zadruge koje mogu da se bave seoskim turizmom, ali hoćemo i neku vrstu socijalne zadruge. To znači da ćemo posebno da pomognemo ženske zadruge, kojih ima u Srbiji i uspešnije su od ovih drugih – rekao je Krkobabić.

Foto: Facebook


reklama