Potpisan ugovor o izgradnji prvog postrojenja za proizvodnju kristalnog monoamonijum fosfata u Srbiji

51

Elixir Grupa potpisala je sa nemačkom grupacijom K+S ugovor o strateškoj saradnji koji podrazumeva izgradnju nove savremene fabrike za proizvodnju kristalnog vodotopivog đubriva mono-amonijum fosfat (MAP), godišnjeg kapaciteta 50.000 tona.

Ugovor o saradnji su u Novom Sadu potpisali generalna direktorka Elixir Grupe Zorica Popović, operativna direktorka kompanije K+S Karin-Martin Trulč i lider Odseka za klijente u poljoprivredi Jozef Vibel. Fabrika će se graditi na lokaciji u Prahovu u okviru industrijskog kompleksa Elixir Prahovo, gde je već obezbeđeno snabdevanje fosfornom kiselinom, koja je ključna sirovina za ovaj proizvod.

Kristalni mono-amonijum fosfat (MAP) je visoko-koncentrovano vodorastvorljivo đubrivo koje sadrži 12% azota i 61% fosfora, u obliku vodorastvorljivih kristala.

MAP se koristi u savremenoj voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji i primenjuje kroz fertigacione sisteme „kap po kap“. Biljke na ovaj način efikasno usvajaju hranljive elemente, čime se postižu veći prinosi i bolji kvalitet poljoprivrednih proizvoda u svakoj fazi rasta. U poslednje vreme, kristalni MAP sve veću primenu i tražnju ima i kao sirovina u drugim industrijskim granama.

Elixir Grupa je preuzela obavezu izgradnje nove fabrike sa svim skladišnim i infrastrukturnim kapacitetima, dok će kompanija K+S distribuirati proizvod kroz svoju globalnu mrežu sa fokusom na tržišta u Evropi, Istočnoj Evropi i Indiji. Vrednost investicije je 35 miliona evra.

Početak proizvodnje i dostupnost prvih količina kristalnog MAP-a iz nove fabrike u Prahovu očekuje se početkom 2026. godine.

Inženjerski radovi su započeti, dok se početak građevinskih očekuje na proleće 2024. Ovaj važan proizvod će kompaniju Elixir Prahovo staviti na mapu evropskih proizvođača kristalnog đubriva, izuzetno važnog proizvoda u modernoj poljoprivredi.

U svetu se proizvodi oko 1,5 milion tona kristalnog MAP-a godišnije, većim delom u Kini. Vertikalno integrisana proizvodnja u Srbiji biće veoma konkurentna, kako sa kvalitetom, tako i sa cenom, imajući u vidu značajno niže troškove transporta do Evropskih destinacija.

K+S Grupa je najveći evropski proizvođač kalijuma i jedan od najznačajnijih u svetu. Međunarodno orijentisana kompanija iz Nemačke sa proizvodnim lokacijama u Evropi i Severnoj Americi broji više od 11.000 zaposlenih širom sveta.

Ovo strateški važno partnertstvo zasnovano na ciljevima savremene i održive poljoprivrede, omogućiće da Elixir Grupa i K+S Grupa kao lideri u proizvodnji kalijuma i fosfora, prošire svoje poslovanje i u ovom segmentu agrobiznisa.

Foto: Elixir Grupa


reklama