Potrošači u Srbiji uskoro će znati da li kupuju pravi med

223

Kupci meda u Srbiji uskoro će znati da li kupuju pravi ili falsifikovani proizvod. Prema najavama Klastera „Ujedinjeni za kvalitet“, očekuju se rezultati ispitivanja 25 uzoraka meda, koji su rađeni po novoj EIM-IRMS metodi za procenjivanje ispravnosti prehrambenih proizvoda.

Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), kaže da je Klaster „Ujedinjeni za kvalitet“ osnovan pošto je akreditovana metoda koju je razvio inženjer tehnologije Ivan Smajlović.

– Svedočimo revoluciji u borbi protiv falsifikata meda, rakija i drugih jakih alkoholnih pića, vina, mleka, voćnih sokova, voćnih nektara, voćnih koncentrata, voćnih pulpi, voćnih kašica za bebe i decu, džemova, marmelada, kao i svih proizvoda sa oznakom „bez dodatog šećera“. Početkom ove godine počela je da se ispisuje nova istorija apsolutno uspešne borbe protiv falsifikata hrane i pića kojima se dodaju strani šećeri ili voda – navodi Živadinović.

Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata, predsednik udruženja SPOS objašnjava da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pića.

– Više se niko ne može pravdati da se takve prevare u Srbiji ne mogu utvrditi, sada imamo oruđe u rukama koje ne promašuje cilj. Samosvesni i pošteni proizvođači meda, vina i rakije su odmah nakon akreditovanja metode hitno reagovali i osnovali Klaster „Ujedinjeni za kvalitet“ koji je otvoren za učlanjivanje svih drugih poštenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača, a u cilju uklanjanja nelojalne konkurencije koja prodaje falsifikate i enormno zarađuje, dok pošteni proizvođači skoro pa bukvalno grcaju u dugovima – kaže Živadinović.

Na pitanje koji će biti dalji koraci ukoliko se otkrije da je neki proizvod falsifikat, ističe da će na sajtovima pokreta potrošača i Klastera biti javno objavljeni rezultati istraživanja.

– Klaster poziva i ostale poštene proizvođače svih proizvoda sa oznakom „bez dodatog šećera“, kojima je dosadila dosadašnja uzaludna borba protiv nelojalne konkurencije i žele da uzmu stvar u svoje ruke, u skladu sa zakonom, da nam se pridruže jer sada imamo čime da se borimo, a to je nova akreditovana laboratorijska metoda – apeluje Živadinović.

Klaster „Ujedinjeni za kvalitet“ ima za cilj i borbu protiv masovne pojave, kako navode, raznih „zadruga“ i poljoprivrednih „gazdinstava“ koja dominiraju u ponudi lažnih izvornih proizvoda koje kupuju potrošači nemajući načina da provere njihov kvalitet.

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije kažu da cena nove analize nije mala i iznosi najmanje 24.732 dinara po uzorku (zavisno od analize, kreće se i do 36.000 dinara), što je uglavnom nedostupno za običnog potrošača, ali zahvaljujući saradnji Klastera „Ujedinjeni za kvalitet“ i Udruženja „Pokret potrošača za kvalitet hrane“, a uz dogovor sa laboratorijom, cena za članove pokreta biće 2.000 dinara.

– U okviru te članarine svaki potrošač moći će da proveri kvalitet jednog proizvoda, a rezultati analize biće dostupni svim članovima udruženja kroz internu mrežu. To praktično znači da ćete osim analize tog jednog proizvoda, moći da vidite i analize svih drugih proizvoda koje će ikada biti poslati na analizu tokom ove i svih narednih godina – navode iz SPOS-a.

Svaka analiza koja pokaže da je u pitanju falsifikat biće procesuirana od strane udruženja „Pokret potrošača za kvalitet hrane“, koje će poslati prijavu nadležnoj inspekciji na ime udruženja. Posle pristizanja državnih analiza, one će biti javno objavljene.

Izvor: Biznis.rs

Foto: Envato, Freepik


reklama