Prednosti industrijske hrane za pse

153

Hrana za pse može da se priprema svaki dan od hraniva sa kojima raspolažemo, ali u poslednje vreme se u njihovoj ishrani sve češće koriste fabrički proizvedena hraniva sa pravilno izbalansiranim hranljivim sastojcima.

Danas se na tržištu može naći veliki izbor hraniva koja su prilagođena potrebama određenih kategorije pasa i kao takva hraniva sadrže većinu neophodnih materija za pravilan rast i razvoj pasa.

Na zapadu se većina pasa hrani industrijskom-briketiranom hranom, dok se u zemljama sa nižim životnim standardom, psi hrane hranom pripremljenoj u sopstvenoj kuhinji. Prema mišljenjima nutricionista i veterinara, industrijska hrana je potpuno uravnotežena. Vlasnici koji koriste domaću hranu, kupuju sveže proizvode i sami pripremaju hranu, teško mogu napraviti obrok koji će biti pravilno izbalansiran i koji će sadržati sve materije koje su neophodne za razvoj i zdravlje psa. Kod ovakvog načina pripremanja hrane uvek postoji opasnost od neuhranjenosti, od nedostataka hranjivih i mineralnih materija i vitamina.

U odnosu na potrebe u hranljivim materijama danas se na tržištu mogu kupiti gotova hraniva za štence, mlade u porastu, skotne i dojne kuje, radne životinje, za odrasle životinje koje se ne bave nikakvim aktivnostima, za bolesne životinje, za rekonvalescente i dr.

Pored gotovih hraniva, na tržištu postoje i hranljivi dodaci koji se dodaju domaćoj hrani. Pravilno uravnoteženoj hrani (gotovoj hrani) nije potrebno dodavati prehrambene dodatke u bilo kakvom obliku, a nepažljiva upotreba dodataka može biti zaista opasna i rezultirati ozbiljnim poremećajem u hranljivim materijama sa štetnim posledicama.

Postoje 3 kategorije industrijske hrane za pse:

– Suva hrana (kroketi i supe u vidu kockica koje se pripremaju sa vodom). Suva hraniva sadrže do 10% vlažne materije.

– Poluvlažna hrana (salame, kobasice, meki kroketi) koji sadrže 20-25% vlažne materije

– Vlažna hraniva u konzervama koja sadrže 60-80% vlažne materije

Prema kvalitetu, industrijska hrana se klasifikuje na komercijalnu i visoko kvalitetnu.

Mnogi vlasnici životinja su protivnici ishrane industrijskom hranom misleći da je to izum ljudi koji žele da im uzmu novac, a pri tome prodaju hranu koja nema hranljivu vrednost. Istina je da je industrija i proizvodnja hrane biznis svuda u svetu, ali postoji nekoliko razloga zašto industrijska hrana ima prednosti nad domaćom hranom koju priprema sam vlasnik:

– Industrijsku hrana sadrži sve hranljive sastojke neophodne za život i zdravlje psa. Vlasnik ne mora da vodi računa o izbalansiranosti hranljivih sastojaka u obroku

– Ako sagledate troškove za nabavku i pripremu domaće hrane, industrijska hrana je jeftinija

– Industrijska hrana je lakša za upotrebu i ne oduzima vreme za pripremu kao što oduzima priprema domaće hrane

– Industrijska hrana nema neprijatne mirise koji se oslobađaju prilikom pripreme domaće hrane

– Iskoristivost industrijske hrane je velika, odnosno, mnogo manja količina hrane je potrebna da bi se pas zasitio, što znači da je i ušteda velika

– Industrijska hrana je zdravstveno ispravna i mogućnost da se pas zarazi je minimalna. Ukoliko se pas zarazi putem industrijske hrane, vlasnik može da pokrene sudski spor i ako se dokaže da je hrana izvor zaraze, proizvođač hrane plaća visoku odštetu.

Izvor: veterina.info

Foto: Pixabay, Pexels


reklama