Prijavite hvatanje divljih ptica!

103

Zima i prolećna seoba ptica koja je pred nama, periodi su godine kada brojni krivolovci hvataju zakonom zaštićene ptice pevačice. Mnoge od njih završiće u skučenim i prljavim kavezima, na berzama sitnih životinja, ispod tezgi na pijacama i vašarima širom Srbije, a oni hrabriji ponudiće ih preko internet oglasnika. Bezobzirni krivolovci, zarad neznatne lične koristi, svake godine na ovaj način povrede i usmrte na hiljade nedužnih stvorenja, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i pozvalo sve građane da im prijave slučajeve hvatanja divljih ptica.

Milan Ružić iz pomenutog Društva oštro osuđuje hvatanje divljih ptica za prodaju i držanje u kavezima, što je redovna pojava u mnogim delovima Srbije. Prema Ružićevim rečima, divlje ptice hvataju mrežama, klopkama ili na lepak, a osnovni motiv krivolovcima i onima koji kupuju krivolovljene ptice jesu lepota perja i prijatna pesma ptica pevačica. Prema dostupnim podacima najčešće žrtve među pticama su češljugar, čižak, zimovka, konopljarka i zelentarka.

Šteta koja se nanosi prirodi je nenadoknadiva budući da ptice često uginjavaju zbog stresa izazvanog hvatanjem i vremena provedenog van prirodnog okruženja. Oni koji se odluče da poseduju neku od divljih ptica bivaju prevareni i uvučeni u lanac kršenja zakona time što poseduju vrstu čije hvatanje, prodavanje ili držanje je zakonom zabranjeno. Držanje divljih životinja u zatočeništvu ograničeno je isključivo na one koje su i odgajene van slobodne prirode, o čemu preciznu evidenciju vodi Ministarstvo zaštite životne sredine, dok držaoce životinja u zatočeništvu kontrolišu pokrajinski i republički inspektori zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju. Umesto hvatanja i prodaje, Društvo predlaže organizovane akcije prihrane ptica, posebno u zimskim mesecima, kada hrane u prirodi ponestane, a kada je mnogim jedinkama preživljavanje veoma otežano. U takvim uslovima, pojedinci, grupe, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, naročito lovci, mogu pomoći da se spasu cela jata, a da se pri tome uživa u lepotama raznolikog sveta ptica.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


reklama