Proizvođač “Mocart kugli” ide u stečaj

42

Kompanija “Salzburg Schokolade” iz Grediga, poznate po proizvodnji “Mocart kugli”, podnela je kod pokrajinskog suda u Salcburgu zahtev za stečaj.

Zbog ovog neočekivanog kraha sindikalci, zajedno sa radničkim savetom i menadžmentom planiraju da razgovaraju o situaciji i informišu zaposlene.

Iako je proteklih godina preduzeće beležilo dobit, prošle godine ga je pandemija teško pogodila, napisao je direktor Kristijan Šigerl.

Zbog značajno smanjenog broja turista, manifestacija i proslava, došlo je do pada prodaje čokoladnih proizvoda, pa tako i “Mocart kugli”.

Pad prodaje iz prošle godine mogao je samo delimično da bude kompenzovan u novoj poslovnoj godini, međutium, i pored novih klijenata u izvozu i državne korona pomoći i ove godine, zbog prošle beležiće se ogroman gubitak.

– Aktuelni lokdaun i značajni rast cena sirovina, energije, plata, troškova logistike, materijala za pakovanje su dalji razlozi – kazao je Šigerl i dodao da se zaposlenima ne mogu isplatiti novembarske plate, kao ni božićni dodatak.

Inače, ovo preduzeće proizvodi i brendove “Bobby”, “Maria Theresia” i “Salzburg Confisérie”.

Kompanija je osnovana 1897. pod imenom “Rajsigl” fabrika slatkiša u Salcburgu, a 1956. je preseljena u Gredig.

Foto: Salzburg Schokolade


reklama