Prolećna nega kaktusa

457

Najveći broj kaktusa aktivan je tek jednu trećinu godine i to je, najčešće, upravo u proleće i rano leto. U to vreme, vaši ljubimci imaju pojačanu potrebu za zalivanjem, a tad je pravi čas i da ih presadite.

Kaktuse bi trebalo presaditi svake dve do tri godine, najbolje u maju ili junu. A evo kako se to radi:

1. Pre svega, treba pripremiti novu saksiju. Kako bi drenaža bila dobra, napunite je slojem granulata debljine 2-3 cm. Obično su dostupna dva tipa saksija, keramičke i plastične. Odgajivači koriste i jedne i druge što zavisi od ličnih afiniteta. Plastične saksije su lakše, jeftinije, zahtevaju manje zalivanja i lako se operu. Glinene saksije mogu pružiti stabilnost visokim biljkama i pomoći da se umanje efekti preteranog zalivanja, ali njihova veća težina zahteva jake police.

2. Kaktus pažljivo izvadite iz saksije. Iskusni odgajivači ovo čine golim rukama, tako što težinu kaktusa raspoređuju na što veći broj bodlji, odnosno veću površinu šake, međutim, ovo nije baš preporučljivo, jer lako dođe do lomljena bodlji, a može se desiti i da neka ostane u koži.  Možda je najbolje da saksiju okrenete naopačke i blago udarajući po dnu istresete biljku sa starim supstratom. Ako biljka ne ispada uzmite neko tanje parče drveta i odvojite biljku od saksije – ovaj ‘problem’ je češći kod keramičkih saksija. Uklonite preostali supstrat sa korenova i obratite pažnju na štetočine. Izumrli deo korena odsecite.

3. Biljku stavite u novu saksiju, koja je bar 1 cm u prečniku veća od stare, i međuprostor napunite zemljom za kaktuse. Kaktus u novu posudu treba zasaditi u istom nivou kao što je bio u prethodnoj posudi.

4. Malo protresite saksiju da bi se zemlja slegla. Umereno zalijte.

Ne preporučuje se upotreba uobičajene zemlje za cveće jer bi u njoj moglo biti previše organskih materija za kaktuse. Najčešće se koristi mešavina sa odgovarajućom količinom peska ili šljunka (na primer 50/50) koja će biti dovoljno rastresita da se lako drenira, a da do korena dospeva dovoljno hranljivih sastojaka, vode i vazduha. Možete eksperimentisati sa različitim kombinacijama i razmerama, dok ne pronađete onu koja najviše odgovara vašim biljkama.

Izvor: lepaisrecna.rshttp://www.askaktus.com


reklama