Prva zelena brana u Srbiji snabdevaće čistom vodom 500 000 ljudi

35

U okviru realizacije projekta „Izgradnja brane sa akumulacijom Arilje-profil Svračkovo“ završeni su radovi na skretanju reke Rzav kroz optočni tunel, čime će biti omogućen iskop i izrada – nasipanje predbrane i brane, kao i svi ostali radovi u fazi diverzije reke.

Direktor JVP „Srbijavode” Goran Puzović sa saradnicima obišao je završene radove na skretanju reke Rzav, nakon čega će uslediti pripremni radovi za početak glavnog dela projekta, odnosno izgradnje tela nasute brane.

Tokom 2023. godine, akcenat na izvođenju radova bio je na sanaciji klizišta iznad slapišta, kako bi se omogućilo izvođenje daljih radova na prelaznoj deonici. Osim navedenih, izvedeni su radovi na šahtnom prelivu i optočnom tunelu, dok je objekat vodozahvatne kule sa montiranom pasarelom završen.

Takođe,u prethodnom periodu izvedeno je injektiranje injekcione zavese na brani, a završena je izgradnja prelazne deonice (izlaz iz optočnog tunela), čije je izvođenje predstavljalo preduslov za skretanje reke Rzav.

U toku je izgradnja šahtne zatvaračnice energetskog tunela, a planirano je i injektiranje energetskog tunela.

Planirana nasuta brana „Arilje – profil Svračkovo” je visine 68m i spada u kategoriju visokih brana, a po završetku ove kapitalne investicije obezbediće se čista pijaća voda za 500.000 stanovnika grada Čačka i opština Gornji Milanovac, Arilje, Požega i Lučani.

A/P: JVP Srbijavode


reklama