Rasa ovce Romanovski

62

Ovčarstvo, kao grana stočarstva, poslednjih decenija u Srbiji ima trend opadanja. Naša zemlja raspolaže pašnjacima koji se nalaze na ukupnoj površini od oko 800 000 hektara, a većina je već korišćena za uzgoj ovaca od kojih su se dobijali meso, mleko i vuna. Rasa ovce Romanovski nastala je sredinom 19. veka u dolini reke Volge u Jaroslavskoj oblasti, okrug Romanovo-Borisoglebsk, blizu grada Tutaev u Rusiji. Od samog početka vršena je selekcija, tako da se rasa odlikuje odličnim reproduktivnim potencijalom.

Plodnost se u proseku kreće od 260% do 400%. Tako da na 100 ovaca za jedno jagnjenje dobijamo potomstvo od 260 do 400 jaganjaca. Treba naglasiti da je ova rasa poznata po tome da ako ima odgovarajuće uslove kada je ishrana u pitanju, moguća je reprodukcija na svakih 6 meseci. Romanovska ovca dostiže polnu zrelost veoma rano, sa 4-5 meseci starosti, ali ne i biološku-fiziološku zrelost da bi se eksploatisala za reprodukciju. Prvo parenje ili pripust se preporučuje kada ženka ima 10-12 meseci ili 35-40 kilograma, a mužjak ne treba da bude mlađi od 12 meseci.

Ženka rase Romanovska obično dostiže 55-60 kilograma, dok ovnovi teže od 70 do 90 kilograma. Glava je prekrivena dlakama crne boje, gde se nalazi čeono-nosna kost koja je ispupčena, uši su srednje veličine, vrat je srednje dug nasađen na grudni koš, rep je obložen finom dlakom i dužine oko 13 cm. Najbolji primerci ove rase imaju telo u obliku burenceta, okruglo, sa tankim nogama, koje su prekrivene crnim dlakama.

Težina jaganjaca kreće se od 1,9 do 4,1 kilogram u zavisnosti od predispozicija majke, oca, veličine legla i nivoa ishrane. Jaganjci od prvog do trećeg meseca boju svoje vune menjaju iz crne u sivu. Jaganjci se rađaju sa belinama na glavi, nogama ili repu,a beline na drugim mestima ukazuju da nije čiste rase, odnosno da je došlo do ukrštanja sa nekom drugom rasom. Za period od 90 dana, jaganjci mogu dostići težinu od 25 kilograma.

Ova rasa je veoma mlečna, odgoj jagnjadi traje oko 100 dana, a za taj period ovca proizvede od 100 do 150 litara mleka.

Meso je izvanrednog kvaliteta, cenjeno je zbog odličnog ukusa, sočnosti i zbog odsustva specifičnog mirisa. Randman mesa kod odrasle ovce iznosi oko 55%.

Količina vune koja se dobija kod odrasle ovce iznosi oko 1,5 kilograma, a kod ovna od 2 do 3 kilograma.

Ovca Romanovski se veoma lako prilagođava uslovima spoljne sredine, otporna je na hladnoću, nije zahtevna u pogledu hrane i smeštaja. S obzirom na izvanredne karakteristike koje poseduje, definitivno zaslužuje veću pažnju u komercijalnoj upotrebi.

Foto: Cover-images


reklama