Sajam pirotske peglane kobasice na sajtu pritoskapeglana.rs

32

Sajam pirotske peglane kobasice, ove godine neće biti održan kao ranijih godina u sportskoj hali „Kej“, zbog epidemiološke situacije i važećih mera o zabrani okupljanja. Ali, umesto toga, organizatori Sajma, Turistička organizacija Pirot i Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice, pokrenuli su sajt pod nazivom pirotskapeglana.rs.

Na ovom sajtu će trideset proizvođača predstaviti ovaj čuveni specijalitet po kome je Pirot poznat i van granica Srbije.

– U želji da lokalnim proizvođačima i izlagačima pomognemo u promociji i prodaji proizvoda, pokrenuli smo internet predstavljanje, promociju i prodaju proizvoda učesnika sajma, odnosno članova Udruženja – kaže direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

Posetioci sajta moći će da se informišu o zaštiti geografskog porekla imena i Elaboratu zaštite proizvoda, moći će da pogledaju kako je do sada bio organizovan sajam peglane kobasice, kao i video zapise proizvođača i njihovo predstavljanje, uz obaveznu analizu bezbednosti proizvoda svih izlagača, koji poseduju markice sa QR kodom i karakteristikama proizvoda.

– Na internet prezentaciji naći će se trideset lokalnih proizvođača i dugogodišnjih izlagača ovog proizvoda. Svi proizvodi izlagača i proizvođača poslati su u Veterinarski Institut Niš na mikrobiološku analizu – rekao je predsednik Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice Marjan Savić.

Prema njegovim rečima, ovaj sajt biće u funkciji i posle 30. januara, kada se planira ocena kvaliteta proizvoda koju će dati stručni žiri, u prostorijama Ekonomske škole u Pirotu.

Do sada je održano osam sajmova peglane kobasice za koji je uvek vladalo veliko interesovanje ne samo učesnika, nego i posetilaca iz Srbije i inostranstva. Prošle godine je Sajam u hali „Kej“ posetilo više od 10.000 turista iz cele Srbije i susedne Bugarske.

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Suše se na promaji i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.

Izvor: Danas

Foto: pirotskapeglana.rs


reklama