Današnji pčelari se često pitaju šta da rade sa pčelinjim voskom koji njihove košnice proizvedu. Uz malo kreativnosti i truda mogućnosti su beskrajne, pa se tako upravo od pčelinjeg voska proizvodi veliki broj kvalitetnih i veoma cenjenih kozmetičkih proizvoda. Jedan od njih je i sapun sa voskom i medom, prirodan, zdrav i blagotvoran po vašu kožu. 

Ovaj sapun je veoma poseban, divnog, slatkog mirisa i privlačne boje. Evo malog saveta: kada razmeravate med poprskajte mericu ili kašiku uljem u spreju – med će bolje da klizi, a pranje posuđa će biti lakše. Potrebni sastojci su:

  • 340 g margarina
  • 115 g kokosovog ulja
  • 30 g pčelinjeg voska
  • 1 šolja destilovane vode
  • 60 g kaustične (žive) sode
  • 0,3 dl meda

Sa kaustičnom sodom budite oprezni, u pitanju je opasna supstanca kojoj treba pristupati sa svim merama opreza, što podrazumeva gumene rukavice, naočare i kecelju. Takođe, ne zaboravite da zaštitite radnu površinu.

Pomešajte sodu i vodu, i pustite da se ohladi, a dotle rastopite margarin. Pripremite šerpu sa vodom u kojoj ćete zagrejati vosak, a potom mu dodajte kokosovo ulje, i sve zajedno držite na toplom. Kada temperatura margarina bude oko 50, a sode 37 stepeni Celzijusa, sipajte sodu u margarin i mešajte dok ne počne da ostaje trag. Dodajte smesu voska i ulja, neprestano mešajući. U momentu dodavanja voska, smeša će postati veoma gusta. Kada sve bude dobro pomešano, a masa se ujednači, dodajte med i sipajte u kalupe. Tu će sapuni ostati 24 – 48 h, nakon čega se vade iz kalupa, i ostavljaju još tri nedelje na sazrevanju.

Po želji i afinitetima sapune možete obogatiti i drugim prirodnim sastojcima – esencijalnim uljima lavande ili mente, ovsenim pahuljicama, cimetom, makom ili kokosom… Pustite mašti na volju i kreirajte sapun baš po svojoj meri!

Izvor: Iz elektronskog biltena STRATFORD-UPON-AVON & DISTRICT BEEKEEPERS’ ASSOCIATION, (V. Britanija), Oktobar 2008.

Foto: Pixabay