Selo Mol – magnet za mlade

66

Mol je selo iz koga se ne odlazi. U njemu se ostaje i u njega se dolazi. Čak 28 kuća dobilo je nove vlasnike, mlade ljude sa decom. Više nego sigurno je da je Mol magnet za mlade – izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić tokom posete opštini Ada u Srednjobanatskom upravnom okrugu.

Posle sastanka sa opštinskim rukovodstvom, Krkobabić je u selu Mol posetio tročlanu porodicu Čilag, koja je na konkursu Ministarstva za brigu o selu, dobila sredstva za kupovinu seoske kuće od 94 metara kvadratnih sa okućnicom.

– Srećni smo! Potrebna su ulaganja na fasadi i unutra, ali brzo ćemo imati domaćinstvo po našoj meri i zdravu sredinu za našeg dečaka – izjavili su Silvija i Mikloš, koji su podstanarski život najzad zamenili sopstvenim krovom nad glavom.

Njihove komšije u istom selu su i Ljubica Zarić i Miloš Simendić. Skućili su se na isti način, u prostranoj kući od čak 108 kvadrata sa oko pet ari placa, a ministrova poseta zatekla ih je u radovima, ali i pripremi venčanja koje je zakazano za subotu.

– Najlepši poklon za venčanje je ova kuća u kojoj počinjemo zajednički život – kazala je radosno Ljubica, koja je iz velikog grada Novog Sada rešila da se preseli u ovo mirno banatsko selo u kome je njen izabranik odrastao.

U selima opštine Ada preko konkursa Ministarstva za brigu o selu do sada je dodeljeno čak 38 kuća sa okućnicom za mlade ljude koji svoju i budućnost svojih porodica vide na selu.

– Neverovatan broj porodica se nastanio samo u jednom selu. Mi kao opština možemo samo da se radujemo i da im pružimo svaku podršku da se ovde dobro osećaju i da imaju kvalitetan život – izjavio je predsednik opštine Ada Zoltan Bilicki.

Ministar je, zajedno sa predsednikom Akademijskog odbora za selo SANU Draganom Škorićem, porazgovarao sa meštanima ove multietničke opštine u renoviranom Domu kulture koji je pretvoren u pravi multifunkcionalan objekat – sa opštinskom kancelarijom, bioskopskom salom, bibliotekom i čitaonicom. Ovaj moderni objekat, ponos svih Molčana je bio mali da primi seljane sela svih nacionalnosti koji su želeli da uđu.

Izvor: RTV

Foto: Opština Ada


reklama