Sladoled od ruža

55

Ruža važi za najlepši cvet, i često je nazivaju ’kraljicom među cvećem’. I, dok su kozmetički preparati na bazi ove biljke veoma popularni, u gastronomiji su poznati tek slatko i sok od ruža. A, da li ste znali da od latica ove biljke može da se napravi i sladoled?

Priprema ove poslastice traje oko 40 minuta, plus vreme koje je potrebno ružama da odstoje potopljene i za smrzavanje smese.

Sastojci: latice majskih ruža (vrlo mirisne) 300 g, šećer u prahu 300 g, vrlo sveža slatka pavlaka 200 g, jedna pomorandža, jedan štapić vanile (u nedostatku, zamena je jedna kesica vanilin šećera), malo bademova ulja ili ulja od lana.

Priprema: Očistite latice ruža pazeći na insekte i na oštećene latice, zatim odsecite bezbojne vrhove pri dnu latica. Odmerite 200 g latica i odvojite ih od ostalih. Stavite na vatru posudu s 200 g šećera, štapićem vanile (ako upotrebljavate vanilin šećer ne stavljajte ga sada) i 400 g vode. Ostavite da kipi sve dok se sav šećer ne rastopi. Stavite izabrane latice u posudu (po mogućnosti zemljanu), prelijte ih ključalim sirupom, poklopite i ostavite na hladnom mestu — sve dok se smesa ne ohladi. Tek tada umešajte sok pomorandže (koji ste procedili) i vanilin šećer (ukoliko niste upotrebili štapić vanile), i držite je u frižideru do trenutka kada ćete je zamrznuti.

Pre nego što smesu stavite u mašinu za sladoled, možete je procediti ili upotrebiti onakvu kakva jest. Dok je u frižideru, stavite u posudu preostali šećer, napravite karamel, dodajte preostale latice, sve dobro promešajte, pa dobivenu smesu izlijte na mramornu ploču stola (ili široki tanjir), koju ste prethodno nauIjili, i ostavite da se ohladi. Tek tada je odvojite od mramora i usitnite.

Umutite slatku pavlaku i dodajte ga smesi koja je u grižideru, zatim sve stavite u mašinu za sladoled i zamrznite.

Pri posluživanju, rasporedite sladoled u čaše i pospite ga sitnim šećerom.

Ako želite da ostavite poetski utisak, provucite najljepše latice kroz karamel. Zatim ih stavite na nauljenu mramornu ploču i ostavite da se ohlade. Upotrebite ih za ukrašavanje čaša.

A, ako želite sladoled intenzivnije boje, dodajte smesi nekoliko kapi (ili mrvica) ružičaste poslastičarske boje. Latice ruža (one za smesu) možete zameniti slatkim od ruža. U tom slučaju morate dodati i proceđen sok od 2 limuna i onoliko vode koliko je dovoljno da dobijete 1/2 jedne smese.

Izvor: „Sladoledi“ (Fernanda Gosetti)

Foto: Free Images


reklama