SPOS: „MED-HONEY prodaje falsifikate meda“

187

Firma iz Vučaka kod Smedereva stavlja u promet falsifikate meda, objavljeno je na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Kako se navodi, u poslednjem kvartalu prošle godine, veterinarska inspekcija je uzela uzorke bagremovog i livadskog meda firme „MED-HONEY“ iz Vučaka kod Smedereva. Pošto vlasnik firme nije bio zadovoljan rezultatima analize, zatražio je superanalizu, te je inspekcija poslala med na superanalizu u Laboratoriju za ispitivanje autentičnosti hrane InovaLab.

SPOS je došao do rezultata superanalize shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, na osnovu zahteva Upravi za veterinu i dobio potvrdu da su oba meda stavljena u promet, zapravo, falsifikati.

I bagremov i livadski med, inače, imaju miris i ukus nesvojstven deklarisanoj vrsti meda.

Kod livadskog meda je utvrđeno da sadrži 27,99% šećera poreklom od C4 biljaka (kukuruz, šećerna trska).

Kod bagremovog meda je utvrđeno da sadrži 22,8% šećera poreklom od C4 biljaka (kukuruz, šećerna trska).

Koliko su u celom procesu falsifikatori usavršili tehnologiju izrade, najbolje govori činjenica da su svi osnovni parametri kvaliteta meda u granicama propisa, odnosno „med“ bez problema prolazi osnovne zakonske analize, ali je med „pao“ na utvrđivanju autentičnosti, odnosno na utvrđivanju porekla šećera u medu, jer sadrži značajnu količinu šećera koja se prirodno ne može naći u medu.

Foto: Free Images


reklama