Steže se obruč oko krivolova – Privredni prestup za Lovačko udruženje „Blace“ zbog upotrebe vabilica

139

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) obavestilo je javnost o nizu nepravilnosti u radu Lovačkog udruženja „Blace” koje je utvrdilo Odeljenje šumarske i lovne inspekcije Uprave za šume, a povodom slučaja krivolova u Blacu septembra 2023. Zbog otkrivanja ovog slučaja aktivistima DZPPS-a prećeno je smrću.

Nova saznanja dospela su na svetlost dana povodom slučaja krivolova prepelica u okolini Blaca, koji je u septembru 2023. godine uznemirio javnost. Podsećamo, tom prilikom su pripadnici MUP-a Srbije i Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u nezakonitom lovu zatekli tri lica italijanske nacionalnosti. Strani lovci su, prema uvidu u informaciju od javnog značaja, dali izjave pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Kuršumliji i primenom načela oportuniteta, uplatili svotu od po 50.000 dinara (ukupno 150.000 dinara), zbog sumnje na nezakonit lov u saizvršilaštvu. U rešenju se navodi da su postupali svesno, umišljajno i po prethodnom dogovoru i tom prilikom upotrebljavali nezakonitu vabilicu za dozivanje divljači, čija upotreba u lovu predstavlja krivično delo nezakonit lov.

– Ovde se priča nije završila, jer je odmah nakon ovog događaja, na Facebook profilu predsednika Lovačkog udruženja Blace, osvanuo video snimak u kom je Momčilo Đenadić, meštanin kod kog su okrivljeni italijanski državljani odsedali i od kog su iznajmili lovačko oružje, neovlašćeno snimao i vređao volontere našeg Društva, nazivajući ih „produženom rukom velike špijunske organizacije“. Tom prilikom, Momčilo Đenadić je tvrdio da su Italijani potpuno legalno lovili, da imaju sve neophodne dozvole, tvrdeći da su naši volonteri bili u obavezi da se obrate lovačkom udruženju iz Blaca, pre nego što obaveste policiju, što je u Facebook objavi tvrdio i predsednik lovačkog udruženja. Ovaj snimak je videlo preko 40.000 lovaca na društvenim mrežama, od kojih su mnogi javno pozivali na linč volontera i upućivali pretnje smrću, osuđujući rad zaštitara ptica, umesto krivolova u kom su učestvovali strani državljani – navode u DZPPS.

Da se radi o širenju dezinformacija i pokušajima da se izvrši pritisak kako na aktiviste, tako i na javnost, svedoči činjenica da je Odeljenje šumarske i lovne inspekcije Uprave za šume ustanovila niz nepravilnosti tokom inspekcijskog nadzora Lovačkog udruženja „Blace“, prilikom čega je utvrđeno:

1.) da Lovačko udruženje „Blace“ nije izdalo dozvole za grupni lov sitne divljači u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu
2.) da je ovlašćeno lice u Lovačkom udruženju „Blace“ izdalo dozvolu italijanskim državljanima koji nisu posedovala svoju lovnu kartu – što ostvaruje obeležje falsifikovanja službenih isprava
3.) da je Lovačko udruženje „Blace“ izvršilo privredni prestup i nije donelo svoje akte kojima bliže uređuje gazdovanje lovištem u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu, tj da Lovačko udruženje „Blace“ nema donesen Pravilnik o gazdovanju lovištem „Dragomirovac“
4.) da је Lovačko udruženje „Blace“ omogućilo nezakonit lov divljači uz upotrebu električnih vabilica

Iz DZPPS-a napominju da predviđena kazna za privredni prestup iznosi od 1.500.000 do 3.000.000 dinara za pravno lice, kao i od 2.000 do 200.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu. O utvrđenim nepravilnostima, obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo u Kuršumliji, kao i odeljenje kriminalističke policije u Prokuplju.

– Ono što je naročito alarmantno je to što je pregledom sajta turističke agencije „La Starna“, koja posredstvom Momčila Đenadića u Srbiju već dugi niz godina dovodi strane državljane da love, uočeno da se po ceni od 1.040 evra po osobi, stranim državljanima nudi NEOGRANIČEN odstrel divljači, što je protivno svim važećim zakonima i podzakonskim aktima. Uprkos tome što je do nezakonitog lova došlo pre gotovo pola godine, reklama na sajtu ove agencije je i dalje aktuelna i to na nekoliko svetskih jezika – dodaju iz DZPPS.

Foto: DZPPS


reklama