Subotica pionir organske poljoprivredne proizvodnje u Srbiji

28

Ni Srbija, kao ni Republika Srpska, nemaju milione hektara zemljišta kojim bi se mogli takmičiti na svetskom tržištu poljoprivrede sa zemljama poput Ukrajine, Poljske, a da ne govorimo o Kini. Ali, na organskoj pijaci, imaju prostor za zaradu.

Zbog toga su predstavnici Republike Srpske bili u poseti Vojvodini, kako bi na licu mesta videli kako se ova poljoprivreda razvija kod nas.

Dok je Subotica pionir organske poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, ona je u Republici Srpskoj još u povoju. Ali samo na prvi pogled. Šumsko bilje, njegove prerađevine i mnogo drugih proizvoda relativno brzo i lako mogu postati organski, ako se ispoštuju pravila sertifikacije. Zbog toga su predstavnici iz Republike Srpske u poseti Vojvodini, gde su mogli da vide kako izgleda jedna od organskih farmi sa najdužom tradicijom, ili degustiraju organsko vino.

– Prateći svetske trendove vidimo da je organska proizvodnja ono što je sada u fokusu potrošača i sve su veće ciljne grupe i narod želi da se zdravo hrani, da ima zdravu, prirodnu, domaću hranu. Mi smo to prepoznali, pa tako i u ministarstvu kreiramo naše mere sa rastom proizvođača u organskoj proizvodnji. Naš pravilnik prati to svake godine. I evo, već za razliku od pre dve godine, uduplao nam se broj organskih proizvođača čime smo jako zadovoljni – rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Goran Bursać.

U sastavu delegacije su i savetodaci iz lokalnih savetodavnih službi u Republici Srpskoj koji su dobili iskustva stručnjaka iz Srbije koji se bave kontrolom i sertifikacijom organske proizvodnje.

– Nadam se da će savetodavci, pre svega, odavde poneti dobre utiske o našem gradu i gostoprimstvu, ali da će sigurno kada su u pitanju znanja iz oblasti organske proizvodnje proširiti i pojačati taj svoj kapacitet kada je u pitanju organska proizvodnja i što lakše i jednostavnije to preneti proizvođačima iz Republike Srpske – rekao je Nenad Novaković iz sertifikacione kuće „Organik kontrol sistem“ iz Subotice.

Poseta je završena obilaskom organske farme na Čeneju i prijemom kod pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Izvor: RTV

Foto: Free Images


reklama