Subotica se od grada brani sa 130 raketa

15

U okolini Subotice postoje 23 protivgradne stanice, što je dovoljno da pokrije čitav atar, ali su tri devastirane i pretvorene u divlje deponije, a na četiri nema angažovanih strelaca.

Nadležni kažu da je Grad obezbedio dovoljno raketa, ali smatraju da će najbolja zaštita od posledica vremenskih nepogoda biti obezbeđena automatizacijom Radarskog centra u Bajši.

Zahvaljujući protivgradnim raketama koje su tokom oluja u julu ispalili strelci, Subotica ovog leta nije pretrpela štetu od grada, iako je nevreme nanelo štetu usevima.

Uz 40 raketa koje su preostale od ranije, Subotica je ove godine već utrošila dva miliona dinara iz budžeta za kupovinu još 47 raketa visokog dometa. Aleksandar Vitković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, kaže da je za uspešnu odbranu od grada, u proseku, godišnje potrebno oko 40 ovakvih projektila te ocenjuje da je Subotica spremna za odbranu od gradonosnih oblaka.

– U okolini Subotice postoje 23 protivgradne stanice. Od ukupnog broja stanica, njih desetak nije u funkciji: stanice u Starom i Novom Žedniku i Čantaviru zbog toga što su devastirane i pretvorene u divlje deponije, a na Paliću, Mišićevu, Radanovcu i Đurđinu nedostaju strelci – kaže Aleksandar Vitković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Za angažovanje strelaca koji ispaljuju protigradne rakete u periodu od 15. aprila do 15. oktobra, Subotica je ove godine u gradskom budžetu namenila 1,5 miliona dinara, koliko i Hidrometeorološki zavod Srbije, te su im isplaćene mesečne naknade u iznosu od po 4.000 dinara.

Međutim, nije uvek lako pronaći osobe koje su obučene i spremne da obavljaju ovaj posao u kome je veoma bitno pravovremeno reagovanje pa se smatra da je pravo rešenje u bici protiv gradonosnih oblaka automatizacija Radarske stanice u Bajši.

– Rešenje je automatizacija čitavog protivgradnog sistema u Srbiji. Kako smo saznali u Radarskom centru u Bajši, to je već učinjeno u centralnoj Srbiji, kao i na Fruškoj Gori i u Vršcu. Nadamo se da će i Subotica vrlo brzo doći na red – kaže Aleksandar Vitković.

Iako Subotica ove godine raspolaže sa ukupno 130 raketa za odbranu od grada, što je tri puta više od očekivanog proseka, Vitković potseća da je 2019. godine, samo u jednom danu, ispaljeno čak 76 raketa kako bi selo Đurđin bilo odbranjeno od nevremena.

On ističe da bi automatizacija Radarske stanice u Bajši, za koju se očekuje da će biti završena do kraja 2022. godine, bila pravo rešenje i za zaštitu Subotice od gradonosnih oblaka.

Izvor: RTV

Foto: Pokrajinska vlada, Free Images, Unsplash


reklama