Svetska banka može da obezbedi 30 milijardi dolara za borbu protiv globalne nestašice hrane

42

Svetska banka je spremna da obezbedi do 30 milijardi dolara za borbu protiv globalne nestašice hrane, koja je pogoršana sukobom u Ukrajini, a do sada je isplatila skoro 10 milijardi dolara finansijske pomoći obećane Kijevu, rekao je izvršni direktor banke Aksel van Trocenburg.

On je naglasio „apsolutnu potrebu za međunarodnom solidarnošću sa Ukrajinom, koja mora biti dugoročna”, u intervjuu za Rojters za vreme posete Sarajevu.

Van Trocenburg je rekao da je Svetska banka počela da pruža podršku Ukrajini ubrzo posle početka sukoba sa Rusijom 24. februara i da je do sada isplatila blizu 10 milijardi dolara od 13 milijardi dolara pomoći koju je dodelila Kijevu.

On je naveo da banka takođe podržava Ukrajince pogođene ratom u zemlji i inostranstvu, kao i susedne države, ali i one zemlje u razvoju van Evrope, koje trpe zbog prekida izvoza ukrajinskog žita.

– To je jedan od razloga zašto je Svetska banka spremna da obezbedi do 30 milijardi dolara za rešavanje problema hrane u narednih 12 meseci – izjavio je Van Trocenburg.

U izveštaju koji su u petak objavili Svetska banka, Evropska komisija i vlada u Kijevu navodi se da je sukob sa Rusijom prouzrokovao preko 97 milijardi dolara direktne štete do 1. juna, te da bi obnova Ukrajine mogla da košta skoro 350 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Foto: Envato


reklama