U Crnoj Gori moguće poskupljenje brašna od septembra

15

Hlebno brašno u Crnoj Gori ponovo će poskupeti od septembra, najavili su crnogorskim pekarima njihovi dobavljači i uvoznici, uz mogući rast cena i do 20%, saznaju “Vijesti”.

To bi, kako navodi list, moglo da poveća troškove pekarima i preko sadašnjih cena osnovnog belog hljeba, ograničenih Vladinom uredbom.

To potvrđuje i izvještaj Produktne berze iz Novog Sada, o novom rastu cena pšenice na regionalnim, evropskim i svetskim berzama, jer novi podaci s tek završene žetve ukazuju na znatni pad prinosa dok potražnja raste.

Zbog dosadašnjeg rasta cena brašna, ulja i goriva, Vlada Crne Gore je krajem jula ograničila cene hljeba od 500 do 600 grama na 50 centi po komadu, a od 300 do 400 grama na 40 centi.

Posle toga počeli su pregovori s predstavnicima pekarske industrije koji traže da im Vlada nadoknadi troškove, ali i s trgovcima kako bi spustili svoje marže.

Nakon sastanka od 5. avgusta, tri ministarstva – poljoprivrede, finansija i ekonomskog razvoja su predstavnicima pekarske industrije i trgovcima poslali dopis koji su nazvali Sugestija. U njima je trgovcima preporučeno da njihova marža (zarada) na hlebu ne treba da bude veća od 17%, dok je sada prema tvrdnjama pekara oko 30%.

Ministarstva su sugerisala i da trgovci pekarima za hleb novac uplaćuju u roku koji ne bi trebalo da bude duži od 30 dana i to novcem, a ne kompenzacijama, kao i da održe kontinuirano snabdevanje hleba u dosadašnjim količinama.

Pekarima je sugerisano da svoju proizvođačku cenu hleba, odnosno ponudu prema trgovcu, ukalkulišu na iznos do 42 centa po vekni.

Tri ministarstva su navela da ove preporuke nisu obavezujuće već da predstavljaju kalkulaciju kako bi se zadržale sadašnje cene hleba. Međutim, pregovori nisu završeni, a pekari osim ograničenja marži trgovcima traže i da se njima nadoknade troškovi, a posle podataka s berzi i najava uvoznika brašna o rastu cena od septembra, prema informacijama “Vijesti” tražiće još veće iznose tih naknada.

Iz Produktne berze iz Novog Sada, najvećeg regionalnog tržišta žitaricama, saopštili su da je cena pšenice u odnosu na prethodnu sedmicu, kada je takođe zabeležen rast, porasla svega 0,9% na iznos od 21,5 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost (PDV), ali da je poslednjeg dana sedmice zbog novih izveštaja došlo do velikog rasta potražnje i cene.

Na berzi u Čikagu pšenica je prošle sedmice poskupela dodatnih 5,72%.

– Nakon izveštaja USDA, u kom je procena američke proizvodnje bez iznenađenja snižena zbog rezultata žetve i suvih uslova za jaru pšenicu poslednjih sedmica, čikaške cene, podstaknute tesnom globalnom situacijom, dostigle su nove maksimume i ugovor s decembarskom isporukom prevazišao je nivoe iz maja – navode iz Produktne berze.

U Parizu, u odnosu na podatak iz prethodne sedmice, pšenica je poskupela 3,11%.

– Cene pšenice na Evronekstu beleže nove maksimume. Nastavak žetve u Francuskoj će omogućiti narednih dana bolje određivanje količina i posledica nedavnih kiša na kvalitet. Nastavak žetve će takođe voditi povećanju kratkoročno raspoloživih količina, što je važan faktor u ubrzanju izvoznih aktivnosti – piše u izveštaju Produktne berze.

Podaci s berzi govore i da u skorije vreme neće doći do pada cena žitarica koje se koriste za proizvodnju stočne hrane, što će povećati troškove poljoprivrednicima i dići cene mesa, mlečnih proizvoda i jaja.

Cene stočne hrane zbog slabijeg i prošlogodišnjeg roda žitarica rastu od kraja prošle godine. Crnogorski stočari tražili su od Vlade povećanje premija za mleko od pet centi dok se ne stabilizuje tržište, a dobili su privremeno povećanje od dva centa za dva meseca.

Izvor: Mina, Vijesti

Foto: Unsplash


reklama