U Dimitrovgradu će 29. novembra biti održana radionica „Povratak lešinara na Staru planinu“

23

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) srdačno poziva građane Dimitrovgrada i okolnih mesta na radionicu „Povratak lešinara na Staru planinu“ koju će organizovati 29. novembra.

Pored osnovne teme, šta je potrebno uraditi kako bi se na jugu Srbije ponovo nastanile ove išezle gnezdarice, govoriće se i o tome od čega stradaju ptice i druge divlje životinje i kako to sprečiti.

Veliki događaj u ornitološkim krugovima u Srbiji ove godine je bilo beleženje čak 11 beloglavih supova i jednog crnog strvinara iznad Stare planine. Beloglavi sup, u Srbiji nekada rasprostranjena vrsta, danas zauzima mali deo svog nekadašnjeg staništa, dok crnog strvinara nemamo na gnežđenju duže od 50 godina. Isti je slučaj sa belom kanjom i bradanom, još dve vrste lešinara koje su naseljavale teritoriju Srbije. Veštačka hranilišta širom Balkana, kao i projekti reintrodukcije u susednoj Bugarskoj, zaslužni su za povećanje populacije beloglavih supova i crnih strvinara koji preleću i nad jugom Srbije.

DZPPS će u saradnji sa Turističkom organizacijom Caribrod, 29.11.2023. sa početkom u 12 časova, u kongresnoj sali Sportskog centra „Park“ u Dimitrovgradu organizovati radionicu „Povratak lešinara na Staru planinu“, na kojoj će predstaviti opasnosti koje prate ove vrste širom Balkana i Evrope, benefite koje njihovo prisustvo donosi, ali i izazove sa kojima se susreću kada je nelegalno stradanje životinja u pitanju.

– Želimo da zajedničkim snagama iznedrimo rešenja na ovu temu kao i da planiramo dalje aktivnosti. Ove aktivnosti se realizuju u okviru „Balkan Detox LIFE“ i „Adriatic Flyway5“ projekata kojima DZPPS rukovodi. Prijave za radionicu su obavezne putem sledećeg FORMULARA najkasnije do 27.11.2023. – poručuju organizatori.

U prilog brojnim problemima kada je stradanje divljih ptica u pitanju govore i podaci iz nedavno objavljene „Crvene knjige ptica Srbije“, u kojoj su predstavljene najugroženije vrste ptica. Podaci su prikupljeni za ukupno 352 pouzdano zabeležene vrste, od kojih je bilo moguće analizirati 255 vrsta ptica. Rezultati su alarmantni jer se čak 123 vrste suočavaju sa rizikom od iščezavanja, a među činiocima koji ih ugrožavaju izdvaja se lov, krivolov i sakupljanje jedinki (ugrožava 40 vrsta) i zagađenja koja potiču iz poljoprivrede, među kojima i trovanje pesticidima (ugrožava 44 vrste).

– Radionica je otvorena za sve građane, institucije i organizacije jer su trovanje, hvatanje i ubijanje životinja široko rasprostanjeni problemi i tiču se podjednako očuvanja biodiverziteta i zdravlja životne sredine, a direktno i zdravlja nas ljudi. Da bismo vratili lešinare na jug Srbije moramo uporedo da rešavamo ove probleme i da preduzmemo konkretne korake koji bi podržali ove ptice – pojašnjava Slobodan Marković, ornitolog DZPPS-a i jedan od predavača na radionici.

Foto: Slobodan Marković/DZPPPS, Pixabay


reklama