U Kragujevcu otvorena prva akreditovana laboratorija za analizu kvaliteta vina

73

Prva akreditovana laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina otvorena je u Kragujevcu, gde će raditi u okviru Instituta za informacione tehnologije kragujevačkog Univerziteta.

U ovoj prvoj kragujevačkoj akreditovanoj laboratoriji ispitivaće se vina koja se proizvode u Srbiji, ali i u zemljama u regionu.

Prema rečima rektora Univerziteta u Kragujevcu, profesora Nenada Filipovića, u pitanju je kompjuterizovana laboratorija koja koristi najsavremenije metode iz oblasti kompjuterske hemije i informacione tehnologije.

– Suština je da se usluge ove laboratorije najpre ponude našim proizvodjačima vina kako bi mogli da unaprede svoje proizvode. Ovde će raditi istraživači i laboranti Instituta za informacione tehnologije a oprema koja se koristi je po najsavremenijim standardima – rekao je Filipović.

On je kazao da u okviru Univerziteta postoji još nekoliko sličnih laboratorija, na Tehničkom fakultetu u Čačku i da će se Univerzitet truditi da imamo još više akreditovanih laboratorija za ispitivanja raznih proizvoda i supstanci.

Kako je istakao direktor Instituta za informacione tehnologije, profesor doktor Zoran Marković, ideja je nastala zbog činjenice da samo Šumadija ima preko 50 proizvođača vina kao i zbog i nagle ekspanzije proizvodnje vina u ovom delu Srbije u poslednjih nekoliko godina.

– Pošto nemamo nijednu akreditovanu laboratoriju u Šumadiji, odlučili smo da se uključimo u to i za sada smo akreditovali 12 metoda ispitivanja, a planiramo i da proširimo akreditaciju – istakao je Marković.

U okviru nove akreditovane laboratorije, ispitivaće se osnovni fizičko-hemijski parametri vina, poput jačine alkohola, gustine, kao i sadržaj sumpor-dioksida koji utiče na kvalitet vina. Takođe, analiziraće se i sadržaj isparivih kiselina i pH vrednost.

Saša Novaković, predsednik Udruženja vinara Šumadije istakao je da je ovakva laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina preko potrebna vinarima i vinogradarima koji gravitiraju ka Kragujevcu, a ima ih preko 50. U pitanju su proizvođači iz četiri vinogorja: Oplenačko, Krnjevačko, Račansko i Kragujevačko.

– Obaveza nas proizvođača je da i pre stavljanja vina u promet obavimo hemijsku analizu i senzornu ocenu vina, što mogu da rade samo akreditovane laboratorije. Ovakva laboratorija nama olakšava taj proces jer možemo u najkraćem roku, čak i u toku dana, da dobijemo rezultate koji su nam veoma bitni za proizvodnju – rekao je Novaković.

On je objasnio da Udruženje vinara ima jednu malu laboratoriju, gde radi osnovne analize koje su potrebne, ali su uzorke vina nosili i kod privatnih akreditovanih laboratorija u Aleksandrovcu i Vršcu.

– Postojanjem prve akeditovane laboratorije u Kragujevcu vinari iz ovog kraja svakako će imati manje troškove i brze rezultate svih neophodnih analiza – rekao je predsednik udruženja vinara Šumadije.

Foto: Univerzitet u Kragujevcu, Envato


reklama