U Ljutovu održana prva “Pogačijada”

66

Nedavno je u Ljutovu kod Subotice održana prva “Pogačijada” čiji je uspeh bio tako veliki da ovo selo više neće biti poznato samo po voću i rakiji već i po štrudlama koje ovde nazivaju – pogačama.

Da li više volite štrudlu sa sirom, makom ili višnjama? U Ljutovu kod Subotice, gde štrudlu nazivaju pogačom, očigledno je da vole sve vrste ove slatke poslastice sa ukusom tradicije.

Naime, na prvoj “Pogačijadi” organizovanoj u selu koje mahom nastanjuju Bunjevci, te se naziva i Mirgeš, za svega 20 minuta prodato je čak 2.000 parčadi ovih pogača.

– Prijatno sam iznenađena koliko se ljudi odazvalo i došlo da prisustvuje “Pogačijadi” – kaže zadovoljna Marica Miler, jedna od učesnica “Pogačijade” u Ljutovu.

Ovoliki uspeh prve “Pogačijade” u Ljutovu prijatno je iznenadio i organizatore, a sreća je još veća jer je sav prihod namenjen za kupovinu božićnih paketića za decu. Deda Mraz će moći da obraduje sve mališane Ljutova zahvaljujući prihodu od prodaje ukusnih pogača.

– To bi, zapravo, trebala da bude “Štrudlijada”, ali pošto u Ljutovu većinu čini bunjevačka nacionalna manjina, mi smo odlučili da to bude autentično, da bude nešto vezano baš za Ljutovo i zbog toga smo manifestaciju nazvali “Pogačijada” – objašnjava Nevena Veinović, članica Organizacionog odbora “Pogačijade” u Ljutovu.

Štrudle, odnosno pogače, umesilo je 30 veštih Ljutovčanki, a svoju umešnost dokazao je i predsednik Mesne zajednice, kao jedini muški učesnik. Žiri je imao težak zadatak jer je morao da isproba sve pogače.

– Gledali smo da je testo meko, da je dobro ispečeno, da je puno fila, da je i lepo na izgled i ukusno – objašnjava Anica Gabrić, članica žirija za izbor najbolje pogače.

Najukusniju pogaču sa makom ispekla je Ilonka Cvijin, sa sirom Olga Balog, a sa višnjom Ruža Juhas.

– Tajna najbolje pogače je u tome da, kada se razvije, testo treba premazati – pavlakom. Bilo da je sa makom, sirom ili višnjama, kao što je bila ova za koju sam odnela pobedu, tada mora da bude i mekana i slasna – tvrdi Ruža Juhas, jedna od pobednica “Pogačijade” u Ljutovu.

Pored uživanja u ukusnim pogačama, Ljutovčani su ovom prilikom priredili i prodajnu izložbu ručnih radova, a onda su zasvirali i tamburaši i zaigrali folkloraši. Imaju i zbog čega jer su pokazali da znaju i da rade i da uživaju i da jedni drugima pomognu pa će od sada Ljutovo biti poznato ne samo po rakiji već i po “Pogačijadi” za koju planiraju da postane deo tradicije ovog mesta nadomak Subotice.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama