U okolini Pirota rizično stanje sa afričkom kugom svinja

62

Na području Pirota ekipe Veterinarske klinike nastavljaju redovnu kontrolu zdravstvenog stanja svinja povodom pojave afričke kuge svinja.

Prema ocenama stručnjaka pirotske Klinike, stanje je visoko rizično, i apeluje se na vlasnike poljoprivrednih gazdinstava da se strogo pridržavaju datih uputstava i propisa. Svaku sumnju na eventualnu bolest vlasnici svinja su dužni da prijave Veterinarskoj klinici, zabranjena je prodaja svinja i prasadi, a klanje za sopstvene potrebe je moguće samo uz prethodnu prijavu, uzimanje briseva i potvrdu nadležnog instituta da životinja nije zaražena.

Direktor Veterinarske klinike u Pirotu, Dejan Živić, apeluje na poljoprivrednike da se pridržavaju propisa kako bi se širenje zaraze sprečilo, ali i izbegle nepopularne mere pisanja prijava.

– Do kraja marta obići ćemo sva gazdinstva u selima koja su planom predviđena. Sa ozbiljnošću situacije vlasnici svinja su dobro upoznati, ali opet apelujem da se pridržavaju propisa. Pozivam vlasnike koji nisu obeležili svoja grla da to učine, i prijave svaku promenu zdravstvenog stanja svinja, ili klanje. Uzorke, prilikom klanja svinja, uzimamo ponedeljkom i utorkom. Narednog dana šaljemo na analizu, u četvrtak dobijamo rezultate i može se pristupiti klanju ako je nalaz dobar. Vodimo pedantnu evidenciju o svakoj promeni, i brojčano stanje se mora poklapati prilikom narednog obilaska i kontrole – izjavio je Živić za „Pirotske vesti“.

Izvor: Pirotske vesti

Foto: Pixabay


reklama