U Republici Srpskoj niže cene pšenice, ali ne i hleba

54

Iako je cena po kilogramu pšenice u odnosu na prošlu godinu niža za oko 40 feninga, to nije smanjilo cene hleba i pekarskih proizvoda u Republici Srpskoj.

Naime, trenutna cena pšenice po kilogramu je 27 feninga, dok je u istom periodu prošle godine cena iznosila oko 66 feninga.

Savo Bakajlić, predsednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, za „Nezavisne“ ističe da su poljoprivrednici u velikom problemu jer je ovogodišnji prinos pšenice veoma mali, odnosno, kako kaže, situacija je katastrofalna.

– Mi smo kao udruženje predlagali da cena pšenice bude oko 45 feninga, što bi bilo realno, jer smo imali najskuplju setvu do sada, te smo sada u velikom minusu i ne možemo opstati na ovakav način – rekao je Bakajlić.

Kako ističe, mlinskopekarska industrija je učinila veliki greh prema proizvođačima, a država uopšte ne reaguje na to.

– Naše glavno pitanje je zašto je ovako skup hleb, ako je cena pšenice od 27 do 30 feninga – upitao je Bakajlić, dodajući da je normalna stvar da na osnovu ovakve cene pšenice dođe do pojeftinjenja hleba.

– Cena hleba treba da bude na osnovu cene pšenice, odnosno ako je pšenica do 30 feninga, onda je realno da hleb bude do 80 feninga, a ne po ovoj ceni po kojoj se sada prodaje – rekao je Bakajlić.

Prema njegovim rečima, država u ovom momentu ne stoji iza proizvođača nego iza pekara.

– Potrebno je zaštititi domaću proizvodnju jer bez nje nema života. Mlinskopekarska industrija je ta koja radi i proizvodi, odnosno mlinari vuku svoje konce, a pekari svoje, a mislim da najviše u tome udela imaju pekari. Niko ne priča o gramaži njihovih proizvoda, a mislim da je tu zatajila i inspekcija, jer oni kontrolišu proizvođača, a ne njih kao prerađivača – rekao je Bakajlić.

Saša Trivić, predsednik Udruženja unije poslodavaca RS i vlasnik „Krajina klasa“, te lanca pekara „Manja“, ističe za „Nezavisne novine“ da je ove godine za niske cene pšenice glavni razlog to što su prinosi bili veoma loši.

– Te cene nisu objektivne, trenutno je na svetskom tržištu tona pšenice oko 250 evra, te trenutno nema nikakvog osnova za smanjenje cena pekarskih proizvoda i hleba – rekao je Trivić.

Prema njegovim rečima, prošle, kao i ove godine, u pekarstvu je prisutan porast plata, te, kako kaže, poljoprivrednici treba da se pozabave svojom proizvodnjom, a ne da gledaju u tuđi novčanik.

„Nezavisne novine“ su i ranije pisale o ovom problemu, a kako je tada rekao Radenko Pelemiš, predsednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, pekari su bili prinuđeni da radnicima podignu plate, odnosno niže cene brašna iskoristili su da zadrže radnike, umesto da smanje cenu hleba.

– Evidentno je da su cene brašna niže, ali sva ta razlika je otišla u veće plate radnika, jer imamo velike probleme da pronađemo radnike za rad u pekarama – kazao je Pelemiš.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Freepik, Pexels


reklama