Uklanjanje ostataka pesticida sa voća i povrća pomoću ‘uradi sam’ spreja

63

U poslednje vreme se u svetu, pa tako i kod nas, vode žučne rasprave na temu pesticida. Dok ih neki smatraju neophodnima za proizvodnju, drugi misle kako su izuzetno štetni, i izbegavaju ih po svaku cenu. Baš iz tog razloga, organski proizvedena hrana postaje sve popularnija, i mnogi bi želeli da se hrane isključivo organski proizvedenim namirnicama. Međutim, za većinu stanovnika naše zemlje to nije moguće, što zbog dostupnosti, a što zbog cene organskog voća i povrća.

Posebna priča su uvozni proizvodi, za koje je nemoguće utvrditi stepen upotrebe pesticida, koji je podložan promenama u zavisnosti od pravila zemlje iz koje se uvozi. U SAD i većini evropskih zemalja izuzetan značaj se pridaje pranju i kuvanju plodova, kao jedan od načina eliminacije rezidua pesticida, posebno nakon objavljivanja spiska namirnica koje su bile pozitivne na prisustvo sredstava za zaštitu bilja. To su, prvenstveno, jabuke (koje važe za voće koje se najčešće konzumira), potom celer, ali i jagode, kajsije, spanać, nektarine, grožđe, paprike babure, krompir, kupine, salata i kelj. Ispitivanja su utvrdila da pranje plodova 2% rastvorom soli uklanja 75-80% ostataka pesticida sa površine ploda, međutim, to je malo teže sprovesti kod grožđa, kupina, malina i drugog voća i povrća sa dosta šupljina, gde dolazi do nakupljanja, i odakle je teško isprati hemikalije. To posebno dolazi kod izražaja sa mekim plodovima, sklonim gnječenju, gde se izbegava bilo kakvo suvišno manipulisanje.

Druga opcija je pranje plodova u rastvoru sirćeta i vode. Rastvor treba da sadrži 10% sirćeta i 90% vode, a poželjno je da plodovi u njemu odstoje 20ak minuta. Nakon vađenja, plodove je neophodno oprati čistom vodom. Ovaj metod takođe nije preporučljiv za gnjecave plodove, jer će rastvor lako ući kroz tanku ljusku i pokvariti ukus. Za njih umesto sirćeta u obzir dolazi upotreba soka od limuna.

Ipak, mi vam preporučujemo da za ovu namenu napravite sopstveni prirodni sprej. Potrebna su vam 2 dl vode, 1 supena kašika limunovog soka i dve supene kašike sode bikarbone. Sve sastojke treba sjediniti, dobro izmešati da se sve rastvoti, a potom presuti u čistu prskalicu. Plodovi se naprskaju, a potom ostave da odstoje 5-10 minuta. Posle ispiranja čistom vodom, spremni su za upotrebu.

Korisno je znati da postoje namirnice koje sadrže manje rezidua pesticida u odnosu na druge, a to su avokado, kukuruz šećerac, ananas, kupus, zamrznuti slatki grašak, luk, špargla, mango, papaja, kivi, patlidžan, grejp, dinja, karfiol, slatki krompir.

Foto: Cover Images

 


reklama