Uključite se u izradu prvog Atlasa gnezdarica Srbije

41

U toku je prikupljanje podataka o pticama gnezdaricama za izradu prvog Atlasa gnezdarica Srbije, stoga Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva sve zainteresovane građane da posmatraju ptice i pošalju zabeležene podatke na podaci@pticesrbije.rs.

Atlasi gnezdarica su međunarodno priznat način da se grafički prikažu saznanja o rasprostranjenju i brojnosti gnezdećih ptica na nekom području. Na evropskom kontinentu postoji duga tradicija posmatranja i zaštite ptica, a zaštita u osnovi zahteva informacije. Zarad dobijanja trenutnih podataka o pticama širom Evrope sproveden je drugi po redu program izrade Atlasa ptica gnezdarica (EBBA2 – European Breeding Bird Atlas 2) u periodu 2013–2018. godine gde je po prvi put učestvovala i Srbija, a rad na istom kod nas je sprovodilo DZPPS.

– Kao produžetak tih aktivnosti koje su se završile 2018. godine nastavili smo prikupljanje podataka zarad izrade Atlasa gnezdarica Srbije čiji je glavni cilj utvrđivanje najosnovnijih informacija o pticama gnezdaricama – gde žive i koliko ih ima – poručuju iz DZPPS i dodaju:

– Proleće je vreme kada najviše vremena posvećujemo prikupljanju podataka o gnežđenju ptica. Ove i proteklih godina poseban akcenat bio je na prikupljanju podataka za Atlas gnezdarica Srbije što će biti prvi takav dokument u istoriji zemlje.

Prikupljanje podataka u ovu svrhu počelo je još 2013. godine, a od tada je prikupljeno i obrađeno preko 150.000 podataka. I pored toga još dosta područja trebalo bi dodatno ili prvi put istražiti. Takođe, neke vrste poput sova, pomrakuša, jarebica su slabo detektabilne, a svaki podatak o njima je dragocen.

Za sve zainteresovane pripremljene su dve kratke video obuke kako mogu da koriste aplikacije za mobilne telefone NaturaList i Merlin koje će im pomoći u prepoznavanju ptica, beleženju i slanju podataka na podaci@pticesrbije.rs.

Foto: Pixabay


reklama