Velški korgi pembrok – nežan pas velikog srca

180

Velški korgi pembrok (engl. Pembroke Welsh Corgi) je rasa pasa poreklom iz Velsa, a prema FCI klasifikaciji ova pasmina spada u prvu FCI grupu među ovčarske pse. Najmanja je i ujedno i najstarija pasmina u ovoj grupi, a najstariji zapisi o ovoj rasi potiču iz 11. veka.

Korgiji imaju dugo telo i kratke noge i podignute uši. Velški korgi pembrok se rađa bez repa, a ukoliko ga ima po rođenju onda se odstranjuje. Kratke noge omogućuju korgijima da izbegnu eventualne udarce goveda koja čuvaju.

Korgiji dostižu maksimalnu visinu sa devet meseci i ona se kreće od 25 do 30 centimetara od šapa do ramena. Međutim, njihovo telo se razvija do druge godine života. Idealna težina za korgije je od 12 do 14 kilograma kod mužjaka i od 11 do 13 kilograma kod ženki.

Velški korgi pembrok je veoma nežan, voli da bude deo porodice i spreman je da uradi sve što vlasnik traži od njega. Imaju izraženu potrebu da zadovolje vlasnike pa su stoga voljni da uče i lako se dresiraju. Spadaju među najinteligentnije pse. Iako su stvoreni da čuvaju stoku, mogu se koristiti i kao čuvari domaćinstva, koji će lajati samo kada je neophodno. Dobro se slažu sa drugim životinjama i sa decom, ali ih je neophodno socijalizovati dok su mladi.

STANDARD RASE

– Opšti izgled: Nisko postavljen, jak snažno građen, oprezan i energičan, odaje utisak snage i izdržljivosti u malom telu.
– Karakteristika: Samopouzdanog izgleda, voli da radi.
– Temperament: Druželjubiv je, nikada nervozan ili agresivan.
– Glava i lobanja: Glava je lisičijeg oblika i izgleda, sa opreznim i inteligentnim izrazom. Lobanja prilično široka i ravna između ušiju, sa umereno izraženim stopom. Dužina njuške se odnosi prema dužini lobanjskog dela kao 3:5. Njuška lako zašiljena. Nosna pečurka crna.
– Oči: Dobro položene, okrugle, srednje veličine, braon boje, u skladu sa bojom dlake.
– Uši: Uspravne, srednje veličine, lako zaobljene, tako su nošene da su vrhom nešto izvan jedne zamišljene linije koja ide od vrha nosa kroz sredinu oka.
– Zubalo: Jaki zubi sa perfektnim, pravilnim makazastim zagrizom, pri čemu sekutići gornje vilice bez razmaka naležu na one iz donje, i vertikalno su usađeni u vilicu.
– Vrat: Prilično dug.
– Prednji deo: Nisko postavljen, kratke noge ravne po mogućstvu. Podlaktice prate zaobljenost grudnog koša. Široke kosti, snažne do šapa. Laktovi prisno priležu uz grudni koš, nikada labavi ni nepovezani. Plećka dobro položena, sa nadlakticom gradi ugao od oko 90 stepeni.
– Telo: Srednje dugo, dobro zasvođena rebra, široko na početku, blago se sužava gledano odozgo. Leđna linija ravna. Grudni koš širok i dubok, dobro spušten između prednjih nogu.
– Zadnji deo: Snažan i gibak, dobro uglovano koleno. Pune široke kosti, snažne do šapa. Posmatrano od pozadi skočni zglobovi su paralelni.
– Šape: Ovalne, snažni prsti, dobro zasvođeni i zbijeni, dva srednja prsta nešto ispred ostala dva. Jastučići snažni i dobro zaobljeni. Nokti kratki.
– Rep: Kratak, bolje prirodno.
– Kretanje: Slobodno i energično, nikad labavo i nepovezano. Prednje noge kreću se dobro napred sa dobrim izbačajem, sinhronizovano sa energičnim potiskom zadnjih nogu.
– Dlaka: Srednje dužine, ravna, sa gustom podlakom. Nikada mekana, talasasta ili “žičasta”.
– Boja: Prirodne boje, crvena, boje samurovine, srneće boje, “Black and tan”, sa ili bez belih oznaka na nogama, grudima i vratu. Poneka je belina na glavi i njušci dozvoljena.
– Veličina: Visina približno 25,4-30,5 cm do grebena.
– Težina: Mužjaci 10-12 kg, ženke 10-11 kg.

Izvor: veterina.info

Foto: Pixabay


reklama