Virus kržljavosti šljive

246

Smatra se da je virus kržljavosti šljive (Prune dwarf virus, PDV) rasprostranjen svuda u umerenom klimatu gde se gaji šljiva i drugi domaćini, uključujući i Srbiju.

Krug domaćina virusa čine brojne vrste iz roda Prunus, među kojima su šljiva, badem, višnja, trešnja, breskva i kajsija.

Virus se održava u zaraženim domaćinima, a prenosi se putem kalemljenja. Takođe, prenosi se i putem polena i semena trešnje, a prisustvo virusa utvrđeno je i u polenu badema. U prenošenju zaraženog polena breskve ulogu imaju pčele i tripsi.

Simptomi zaraze variraju od jedva primetnih do veoma izraženih koje prouzrokuju značajne gubitke. U slučaju šljive, prouzrokuje kržljavost stabla i sužavanje liske. Kod trešnje se javlja hloroza, hlorotična pegavost i prstenavost listova, a može se javiti i pucanje plodova. Utiče na redukciju veličine ploda domaćina. Virus može da smanji prinos pojedinih sorti šljiva i za 80%.

Mere suzbijanja

Proizvodnja i promet zdravog sadnog materijala proizvedenog po sertifikacionim šemama predstavlja osnovu zaštite protiv ovog virusa. Redovna kontrola matičnih stabala kao i sejanaca-podloga je veoma važna. Uništavanje zaraženih biljaka doprinosi sprečavanju daljeg širenja oboljenja. Razvijene su savremene molekularne metode za brzo identifikovanje i kvantifikaciju virusa u biljnom tkivu.

Izvor: „Viroze biljaka“ (prof. dr Ferenc Bagi, prof. dr Stevan Jasnić, doc. dr Dragana Budakov – Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet)

Foto: H.J. Larsen, Bugwood.org


reklama