Vredne žene iz Kosjerića odličan primer zadrugarstva

66

Ministar za brigu o selu Srbije Milan Krkobabić izjavio je tokom boravka u Kosjeriću da i voćarstvo i žensko zadrugarstvo zaslužuju punu podršku države Srbije.

– Nema ništa bolje od dobrog primera. A ova zadruga upravo to može da bude. Voćarska u voćarskom kraju, a pritom i ženska zadruga. I voćarstvo i žensko zadrugarstvo zaslužuju punu podršku države Srbije – rekao je Krkobabić koji je predsednikom Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Draganom Škorićem posetio voćarsku zadrugu „Kosjerka“.

Zadrugu je osnovalo pet mladih žena koje svoju budućnost vide u Kosjeriću, a njihovi proizvodi, sokovi i džemovi namenjeni su poznatim kupcima. Proizvodi su potpuno prirodni, bez dodatka aditiva i šećera i nalaze svoje mesto u hotelskim ponudama, a uskoro će prema svim standardima, biti spremni i za izvoz.

Toj zadruzi je iz programa Vlade Srbije, namenjenog zadrugama, 2019. godine dodeljeno 7,5 miliona dinara za nabavku opreme za preradu voća i danas proizvodi oko 1.000 litara voćnog soka na dan ili oko 500 kilograma džema od najkvalitetnijeg voća sa Povlena i Maljena.

Direktorka zadruge Marija Blagojević izjavila je da su njihovi snovi bili samo na papiru dok nije stigla podrška države.

– Ova sjajna oprema bila nam je vetar u leđa da krenemo da prerađujemo voće iz naše najbliže okoline, maline, jagode i crne ribizle. Naš slogan je „100 odsto voće i ništa, osim voća“ – rekla je Blagojević.

Škorić je kazao da „taj kraj krase voće i mladost koji, upotpunjeni znanjem, daju ovakve proizvodne pogone koji su pravi primer za Srbiju i njen nastup u svetu“.

Predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić izjavio je da je ta ženska zadruga okosnica razvoja sela Kosjerić i podstrek za nove mlade ljude da razvijaju svoje poslove i ostanu na selu.

– Sprega države i lokalne samouprave jedini je način da sačuvamo selo i život u njemu – rekao je Đokić.

Foto: Ministarstvo za brigu o selu


reklama