Za sada nema novih slučajeva afričke kuge svinja na teritoriji Pirota

36

U selu Gnjilan, nadomak Pirota, ovih dana registrovan je prvi slučaj obolevanja domaćih svinja od afričke svinjske kuge. Obolele životinje su na propisan način uklonjene, a Ministarstvo poljoprivrede izdalo je rešenje na osnovu kojeg ekipe Veterinarske klinike u Pirotu obilaze teren, odnosno poljoprivredna domaćinstva u selima, kako bi se ustanovilo zdravstveno stanje životinja.

Prema rečima direktora Veterinarske klinike u Pirotu, Dejana Živića, do sada nisu zabeležni novi slučajevi zaraženih domaćih svinja afričkom kugom svinja.

– U skladu sa rešenjem resornog ministarstva naše ekipe će obići poljoprivredna gazdinstva kako bi se stekla prava slika o zdravstvenom stanju domaćih svinja, odnosno da li ima novih slučajeva zaražavanja. Danas smo u Barje Čifliku i do sada nismo imali ni jedan slučaj koji bi ukazivao na prisustvo zaraze. Obići ćemo zatim Mali i Veliki Suvodol, Blato i Petrovac. Ističem, ukoliko se domaćini odluče na klanje svinja njihova obaveza je da nas o tome obaveste kako bismo uzeli bris i poslali na analizu – rekao je Živić.

U Lovačkom udruženju kažu da u poslednjih desetak dana nije bilo nađenih jedinki uginulih divljih svinja. Lovci su ustrelili jednu divlju svinju koja je bila zdrava, što je potvrđeno obaveznom analizom posle odstrela.

Izvor: Pirotske vesti

Foto: Pixabay


reklama