Zaštititi stare i umetničke zanate od zaborava

75

Savetnik ministra privrede Marko Rovčanin uručio je na konferenciji „Srpska privreda – čuvar vekovne tradicije”, sertifikate tog ministarstva za proizvode starih i umetničkih zanata, odnosno proizvode domaće radinosti.

Rovčanin je rekao da se sertifikati dodeljuju kao podška očuvanju i razvoju starih zanata i poslova i kao podrška pre svega zanatlijama, ali i drugim privrednim subjektima i udruženjima, koji svojim izuzetno vrednim radom, znanjem i predanošću čuvaju zanate od zaborava.

Prema njegovim rečima, podrškom se mnogi tradicionalni zanati štite od zaborava, neguju i prenose kroz generacije sa kolena na koleno, kao vid porodične tradicije.

– Posebno nas raduju saznanja da su sertifikati, kojima su omogućene brojne olakšice, zaživeli, te da su sertifikovane zanatlije dobile zapaženiji status na tržištu, u vidu dobijanja novih poslova u zemlji i regionu, priliku za međusobno povezivanje i upoznavanje, kao i mogućnosti dodatnih obuka – podvukao je Rovčanin.

Dušana Đorđević iz Niša, koja se bavi ručnom izradom medenjaka, rekla je da joj je sertifikat omogućio da se bavi onim što ju ispunjava, da bude i mama i preduzetnica i da joj je omogućio uspostavljanje saradnje sa drugim preduzetnicima.

Ministarstvo privrede jedini je organ državne uprave u Republici Srbiji koji je nadležan za sertifikaciju starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i pravilnikom kojim se određuju poslovi koji se smatraju starim i umetničkim zanatima i poslovi domaće radinosti, kao i njihova sertifikacija.

U registar je upisano preko 1.000 preduzetnika i drugih sertifikovanih privrednih subjekata iz ove oblasti.

Foto: Vlada Srbije


reklama